Arvio: Laukaan Satama Festival 2016 – Suomi-popin hovi koolla Laukaassa

Laukaan Satama Festival 2016

Laukaan musiikkitapahtumakulttuuri vietti Sararockin poismenon jälkeen monta vuotta hiljaiseloa. Nyt kolmatta kertaa järjestetty Satama festival sekä saman järjestäjätahon heinäkuussa starttaama John Smith -rockfestivaali kuitenkin todistavat, että paikkakunnalla on sekä puitteet että kävijöitä järjestää eturivin festarielämyksiä.

Siinä missä John Smith haali metalli- ja rockmusiikkin nimiä ulkomaita myöten, on Satamafestivaalin linjana ollut kotimainen iskelmä ja pop. Eikä mitenkään anteeksi pyydellen: Kaija Koo, Michael Monroe, Antti Tuisku, Jari Sillanpää ja kumppanit tekivät kerralla selväksi, ettei Laukaaseen kelvannut kuin Suomi-popin paksuin kerma.

Esiintyjien lisäksi myös tapahtuman ulkoiset puitteet olivat moitteettomat. Laukaan kaunis satama-alue oli aidattu selkeästi ja ensiluokkaisen äänentoiston maistiaisiksi oli kasattu pyrotekniikkaa. Aivan festivaalin pisteeksi nähtiin Antti Tuiskun keikan jälkeen jopa ilotulitus.

Festivaali alkoi Neljänsuoran iskelmällisillä sävelillä, jota seurasi Vesterinen yhtyeineen. Aikoinaan vaarattomaksi kuohitulla glam rock -yhtye Negativella maineeseen noussut Jonne Aaron oli siistinyt itsensä vieläkin perheystävällisemmäksi, ja muistutti keskitempoisella iskelmärockillaan jo Pirkka-versiota Olli Lindholmista.

Monelle kävijälle tapahtuman varsinainen pääpäivä oli perjantai, kun illan päätteeksi saatiin kuulla ensin Kaija Koon voimanaismusiikkia ja heti perään uusi, vapautunut Jari Sillanpää. Uljaasti omana itsenään hurmannut Kaija Koo laulatti elokuun kylmyydessä värjöitelleen festivaalikansan lämpimäksi hiteillään: paljon ei tarvinnut solistin avata suutaan Tinakenkätyttö tai Kuka keksi rakkauden -laulujen aikana.

Jari Sillanpää oli ilmeisesti monelle festivaalikävijälle merkillinen pala. Päättäväisesti kaapista tullut nahka-asuinen Siltsu-bitch herätti kummastusta, mutta oli fantastisen kiehtova hahmo säkenöivässä itsevarmuudessaan. Viimeistään tangokuninkaan samettinen ääni ja vähäeleinen karisma riittivät kantamaan kansan hurmioon.

Hauskasti perjantai-illan esiintyjät tuntuivat määrittävän sisintään esittämillään lainanumeroilla. Jonne Aaron lauloi Nylon Beatia, Kaija Koon yhtye jammaili hetken Led Zeppeliniä ja Siltsu tyhjensi pajatson esittämällä encoressa koreaksi Gangnam Stylen!

Toista tulemistaan tekevä Maj Karma takoi sateisessa lauantaissa repaleisia kitarariffejään samalla teräksisellä vakuuttavuudella kuin viisitoista vuotta takaperin. Kalju ei vanhene ennen maksaläiskiä, todisti edelleen vaikuttavasti huutanut Herra Ylppö.

Atomirotta on osoittautunut oivaksi festaribändiksi jo useaan otteeseen. Punk-veteraani Rane Raitsikan lempeän muroinen sähkökitara toi macbookin säestyksellä esiintyneen yhtyeen soundiin kauhallisen lämpöä, minkä sadetakeissa värjötellyt yleisö otti laulaen vastaan.

Yleisö oli haastavasta säästä huolimatta löytänyt jälleen kerran hyvin perille Laukaan satamaan. Kolmannella tulemisellaan Satama Festival osoittaa toivottavasti saapuneensa jäädäkseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .