Arvio: Makaaberin huumorin korkea veisu

Sarjakuvat

Garth Ennis, Steve Dillon & Matt Hollingsworth

Preacher: Deluxe – Ensimmäinen kirja ja Toinen kirja

Suom. Petri Silas. RW Kustannus 2016. 352 s., 368 s.

Tätä on odotettu, nimittäin amerikkalaisen nykysarjakuvan virstanpylvään Preacherin toista tulemista suomeksi.

Edellinen kerta vuonna 2002 typistyi torsoksi, mutta nyt saatiin heti kättelyssä 26 ensimmäistä lehteä kahteen Deluxe-kirjaan pakattuina. Luvassa on vielä neljä mahti-opusta, jolloin kaikki 66 numeroa bonustarinoineen saadaan siististi pakettiin.

Eisner Award -palkittu Preacher on irlantilaisen Garth Ennisin (s. 1970) vuosina 1995–2000 Vertigolle kirjoittama ja brittiläisen Steve Dillonin (s. 1962) piirtämä sarjakuva, jossa hyvin eriparinen ja -purainen porukka matkaa Texasin takamailla etsien Taivaasta alas astunutta Luojaa. Missiona on saada sanotuksi Herralle muutama valittu sana siitä, kuinka maailma makaa ja kenen kanssa.

Kimpassa kulkevaan kolmikkoon kuuluva Jesse Custer on uskonsa menettänyt keskilännen tuppukylän saarnamies, jonka ruumiiseen iskostuu pahansisuinen Taivaasta langennut Genesis-olio. Eikä kirkkokansan kärähtäminen poroksi siinä samalla varsinaisesti auta asiaa.

Porukan ristiretkeä sen sijaan auttaa Jesselle siunautunut yliluonnollinen kyky, jolla pastori saa kanssaihmiset taipumaan omaan tahtoonsa. Tulip O’Hare on Jessen ailahtelevainen ja liipaisinherkkä ex-heila ja Cassidy juoppo irkkuvampyyri.

Kuten arvata saattaa, yltyy kolmikon missio varsin veriseksi ja kielenkäyttökin pyhäkoululaisille sopimattomaksi. Se ei ole ihme, sillä porukalla on perässään vainoharhainen sheriffi Root, kostonhaluinen Persnaama ja ylösnoussut revolverimies, Tappajien pyhimys, muiden outojen otusten lisäksi.

Preacherin pyhä kolminaisuus – makaaberi huumori, absurdit juonenkäänteet ja lakoninen sanailu – toimii kuin tuomiopäivä. Sarjassa on myös runsaasti lännenelokuvista tuttua tematiikkaa, eikä Jesse ja Tulip jää kauaksi ilmiselvistä esikuvistaan Bonniesta ja Clydesta.

Ennisin melkoinen meriittilista sisältää Preacherin lisäksi Jugde Dreddiä, Batmania, Hulkia ja Aaveajajaa. Dillonin kanssa hän on saanut aikaiseksi Tuomaria, Thoria ja Hellblazeria. Eikä pidä unohtaa myöskään brittiläistä Glenn Fabrya (s. 1961) ja hänen jumalaista kansitaidettaan.