Arvio: Mooses Mentula: Jääkausi - Iskevä teos koulukiusaamisesta

Koulukiusaamisesta kertova romaani sopii sekä nuorten että aikuisten luettavaksi.

Jääkausi

Mooses Mentulan (s. 1976) Jääkausi on tarkka ja iskevä teos koulukiusaamisesta ja sen seurauksista. Se sopii sekä nuorten että aikuisten luettavaksi.

Jääkausi kuvaa realistisesti, jopa verenmakuisesti yläkoululaisen Helmin tuskallisia vaiheita koulukiusaamisen uhrina ensin pääkaupunkiseudulla. Perhe luulee, että maiseman vaihtaminen auttaa, ja valitsee uudeksi asuinpaikaksi Kainuun.

Helmin ahdistus ei vähene. ”Et sinä tästä pääse. Luulitko, että koulun vaihtaminen auttaa? Luulit. Heh…heh. Kuinka huvittavaa ja lapsellista. Minä olen painanut otsaasi merkin, joka käskee polkemaan, sylkemään ja haukkumaan. Leima on sinulle näkymätön, mutta muille se loistaa kuin neonmainos. Ai miksikö sinä? Koska olet muita huonompi”, ivaa Helmin sisäinen ääni.

Koulussa pätevät viidakon lait, ja Helmi valitsee puolensa. Hän alkaa kovettaa itseään ja pääsee kiusaajiensa suosioon. Tässä selviytymistaistelussa eivät reiluus ja solidaarisuus paljoa paina. Kiusatusta tulee kiusaaja.

Kuvioon liittyy myös keski-ikäinen opettaja Juha, josta Helmi levittää perusteettomia väitteitä. Muutama kännykän klikkaus, ja lumipalloefekti on valmis. Näin Jääkausi on myös romaani aikuisten välisistä jännitteistä, valtapeleistä ja leimaamisesta.

Mentula näyttää, millaista jälkeä eristäminen ja umpikujaan ajaminen saa aikaan. Sama jatkuu kotona: avioliitto kuihtuu, kun kaikkein lähimmät alkavat etääntyä perättömien huhujen vuoksi.

Parasta Jääkaudessa on mustavalkoisuuksien kartta­minen, eläinsymboliikan taitava käyttäminen ja havainnollinen pohjoisen miljöön kuvaaminen, murteineen kaikkineen. Jääkausi ei ole perinteinen kasvu- ja selviytymistarina, vaan se on rosoinen, monisärmäinen ja osoittelematon.

Heikoin lenkki on deus ex machina -loppu, joka luo epäuskottavasti uuden yhteyden Helmin ja Juhan välille. Avoimeksi jätetty loppu, johon olisi kyllä ollut mainiot ainekset, olisi toiminut paremmin.