Arvio: Tyytyväisen tyytymättömyyden hetkiä

Sur-rur

Ihmisiä nurmikolla

Roku Records

Arvio: 5/5

Tyytyväinen tyytymättömyys kaikessa ristiriitaisuudessaan on niin Sur-rurin uuden levyn kuin myös yhtyeen koko uran johtolanka. Ville Vuorenmaan ekspressionistiset, Dinosaur Jr.:n ja Hüsker Dü:n säröisessä hengessä kulkevat punk rock -laulut eivät ole koskaan iloluontoisuudellaan pröystäilleet – vaikka Ihmisiä nurmikolla otsikkona lupaileekin romanttisen impressionistista kesähetkeä. Sur-rurin kontekstissa otsikon voi tulkita pikemminkin metaforaksi lamaannuksen tilasta ja haaveista, jotka eivät koskaan toteudu.

Teemaan parhaiten johdattelee avauskappale Väität olevasi tyytyväinen, jossa Vuorenmaa hetkellisten kuvien avulla kehottaa yhteiskunnan sosiaalisiin sopimuksiin juurtunutta ihmistä luopumaan tiedostamatta omaksutusta konformistin roolistaan: se leijuu tuulessa / korkeammalle / vaaleanpunainen ostoslista lentää luotani pois / se on pelottava, vapautumisen lista.

Punk-estetiikalla päällystetty eksistentiaalinen lyriikka ammentaa yhteiskuntakritiikin ja rakkauden kaltaisista ikuisuusaiheista tuoreella ja oivaltavalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.