Arvio: Väinämöislakkinen ”Matti” kuvaa suomalaisten noloiksi kokemia tilanteita.

Karoliina Korhonen

Suomalaisten painajaisia – Vähäsanaista vertaistukea

Suom. Ville Lähteenmäki. Atena 2016. 100 s.

Karoliina Korhosen, 26, Suomalaisten painajaisia – Finnish Nightmares on esimerkki siitä, kuinka internetin sosiaalinen media toimii nopeimmillaan lumivyöryn tavoin.

Kuopiolaistaustainen graafinen suunnittelija latasi lokakuussa nettiin nopeasti syntyneitä pilakuviaan, tai yhden kuvan sarjakuviaan, väinämöislakkisesta ”Matista”, joka joutuu suomalaisia nolostuttaviin tilanteisiin.

Internet-suosio räjähti muutamassa päivässä. Finnish Nightmares -Facebook-sivu sai kahdessa vuorokaudessa 25 000 tykkääjää eri puolilta maailmaa. Tällä hetkellä heitä on 120 000 – ja lisäksi he, jotka seuraavat painajaisia Twitterissä, Instagramissa ja blogistaniassa.

Korhonen on antanut kansainvälisiä haastatteluita, ja tämänvuotisessa sosiaalista mediaa luotaavassa Some Awards -tapahtumassa Finnish Nightmares sai vuoden 2015 somevaikuttajan tittelin.

Korhonen on luonnehtinut haastatteluissa kuviaan ”aivopieruksi”, jonka alkuidea syntyi puolen tunnin vapaahetkenä. Mahtanee niitä kuvataiteilijoita mietityttää, jotka yrittävät kansainvälistä uraa vuosia ilman isompia tuloksia.

Atena oli se kustantaja, joka on saanut Korhosen Matin kirjoiksi. Suomalaisten painajaisia ilmestyy tänään Matin-päivänä sekä suomalaisena että englanninkielisenä versiona.

Islantilainen Hugleikur Dagsson on sarjakuvataiteilija, jonka pallopäisiä, tikkuraajaisia hahmoja voi pitää Korhosen Matin esikuvana. Huumori Korhosella on kuitenkin olennaisesti lempeämpää, ei missään nimessä mustaa, vaan Kari Toivosen harmaata.

Toinen hengenheimolainen on Milla Paloniemen Kiroileva siili suomalaisen tunnevammaisuuden kuvauksineen.

Matti on allapäin, kun joku internetissä ei pidä Suomesta. Kun saunassa heitetään löylyä kysymättä muilta. Kun joutuu vastentahtoisesti olemaan sosiaalinen. Kun haluaisi ruokakaupassa maistiaisen, mutta ei rupatella konsulentin kanssa. Kun tarkasti normitettu yhteiskunta ei toimikaan kellontarkasti.

Kasvot pitää säilyttää ”ei tehdä tästä nyt numeroa”- ja ”ei tarvitse auttaa” -hengessä. Se on yksioikoisesti tulkittua rivisuomalaisuutta edustavan Matin tragedia, josta Korhonen lypsää tehoja onnistuneesti irti.

Saa nähdä, onko Matista pidempiaikaiseksi ilmiöksi, vai jäädäänkö yhteen kirjaan. Sympatiat ovat hyvän pelinavauksen neljässä kuukaudessa tehneen Korhosen puolella. Luulisi täällä traumoja riittävän luodattavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.