Arvio: Yön linnut - Kai Niemisen sävellyksiä Taulumäen kirkossa 9.8.2016

Yön linnut

Kai Niemisen sävellyksiä

Erkki Palola, viulu ja alttoviulu, Tuomas Mali, piano

Taulumäen kirkossa 9.8. 2016

Jyväskylä saa ylpeillä vahvalla osaamispohjallaan modernin taidemusiikin säveltämisessä. Seutukunnan sävelniekoista tyylillisesti vapaatonaalisempaan laitaan sijoittuu Kai Nieminen (s. 1953), jonka tuotantoon luotiin tiistaina valikoitu katsaus Jyväskylän seurakunnan kesäkonserttisarjan myötä.

Myös kitaristina tunnetun Niemisen tuotanto sisältää konserttoja, sinfonioita, sekä lied- ja kamarimusiikkia. Yön linnut -konsertin ohjelmistoon oli koottu 25 vuoden ajalta kertyneitä soolo- ja duosävellyksiä viululle, alttoviululle ja pianolle.

Niemisen sävellyksille on tunnuksenomaista ulkomusiikilliset lähtökohdat. Teoksille ovat antaneet nimiä ja aiheita maalaukset, kirjat ja linnut. Metodi avaa parhaimmillaan uusia havaintoja myös lähdemateriaaliin: Joan Mirón teos The Smile of the Flamboyant Wings avautui sävelten myötä teoksena, jossa viivan notkeus, rytmi ja pysähdykset saivat ajallisen ulottuvuuden ja jonka staattiset värikentät levittäytyivät heliseviksi sointumatoiksi.

Nieminen ei omien sanojensa mukaan tunnusta säveltäjänä mitään yksittäistä koulukuntaa. Teosten perusluonnetta voi kuvailla meditatiiviseksi ja kuvalliseksi vaikutteilla sarjallisen koulukunnan kokeiluista. Fraasit ovat lyhyitä ja eroteltuja, ja Niemisen kynä kurkistelee soittimen sisälle yllättävistä kulmista. Viulisti voi esimerkiksi kannatella riipivän korkeaa, staattista nuottia kun vasen käsi jo hakee vapailta kieliltä rytmisiä vastaääniä.

Sekä RSO:n että Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestarina toiminut Erkki Palola oli Niemisen sävelille vakava tulkki. Palolan sooloviulu oli teräksisen laulava ja notkea, kun taas alttoviulu toi solistin sormista esiin raaempia, pakanallisempia sävyjä. Pianisti Tuomas Mali selvitti tyylikkäästi paitsi vasemman käden perkussiiviset jyrähdykset myös diskanttirekisterin harppumaisen notkean helkkeen.

Sävelten viidakkoon rohkeasti matkaava Nieminen osaa tarjoilla tavanomaisesta poikkeavia makuja kuulijalle, joka ei ole jähmettynyt taidemusiikissaan tonaaliseen karamelliin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .