Asemateatteri: Bestikset Johanna ja Talo-Ulla

Asemateatteri

Bestikset Johanna ja Talo-Ulla

Kantaesitys 11.4.2015 TE4-klubilla Sepänkeskuksessa

Asemateatteri on ihan uusi freelance-tekijöiden ryhmä ja ensimmäisen näytön perusteella saa kernaasti tulla jäädäkseen. Bestikset Johanna ja Talo-Ulla on lasten musiikkinäytelmä, jonka alkupuolisko on aivan timanttia.

Esitys pohjaa ruotsalaisen Johan Unengen suomennettuun kirjasarjaan, jonka päähenkilöt ovat kahdeksanvuotiaat Johanna ja Ulla. Tytöt seikkailevat ihan tavallisessa arkitodellisuudessa, mutta asiat nähdään osuvasti ja yllättävästi hauskojen, sympaattisten lasten näkökulmasta.

Sipriina Kaurasen Johanna ja Paula Honkimäen Ulla ovat huikealla taidolla ja tarkkuudella luotuja hurmaavia hahmoja, jotka tempaavat helposti kaikenikäiset katsojat mukaan maailmaansa. Vanhempien ei tarvitse pelätä että tämä olisi jotenkin tytöille rajattu juttu.

Sami Hult tekee kummallisen kiehtovasti sivuroolit ja loppuajan säestää tapahtumia ja todella onnistuneita, hienosti esitettyjä lauluja. Visuaalinen toteutus on pienimuotoisuudessaan hiottua, tyylikkään värikästä ja kaunista.

Valoisassa tunnin esityksessä ensimmäinen noin puolikas esittelee Johannan, joka toimii itse myös kertojana, ja ihan omakotitalossa asuvan, hienommalta ja vähän tylyltä vaikuttavan Ullan. Tytöt löytävät yhteisen sävelen erilaisuudestaan huolimatta, ja lasten mutkattomaan tyyliin käsitellään ihastumiset, pelottavat pojat ja ennakkoluulojen hälvenemiset ymmärryksen myötä.

Alku on erinomaista rytmin ja tarinan kuljetusta. Noin keskivaiheilla tulee notkahdus molempiin, eikä esitys dramaturgisilta ansioiltaan palaa enää alkupuolen tehoihin, vaikka hyviä hetkiä tuleekin toki vielä lisää.

Loppupuolella teksti ja hahmot eivät enää ihan saavuta alun tasoa. Erityisesti kaksi seikkaa mietitytti. Ensi-illassa puheen voimakkuus kasvoi vähän liialliseksi ja näyttelijöiden äänenkorkeus myös, mutta eiköhän tämä ongelma korjata seuraavaan esitykseen mennessä.

Lisäksi loppupuolella saa aika paljon lava-aikaa pappihahmo, jonka olemus ja merkitys herätti ihmetystä minussa ja kenties samaa tai sitten pitkästymistä joissain lapsikatsojissa. Mutta on loppupuolella vielä hauskaa vakoilutouhua, muun muassa.

Alkuteksti: Johan Unengen Bestikset-kirjasarja. Dramatisointi: Paula Honkimäki, Sipriina Kauranen. Musiikki: Kauranen. Musiikin sovitus, piano: Sami Hult. Valot, äänet: Roope Jormakka. Rooleissa: Kauranen, Honkimäki, Hult.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.