Athenis Finlandiae käynnistyy torstaina Jyväskylässä

Vuodesta 2008 asti järjestetty kulttuuritapahtuma Athenis Finlandiae käynnistyy torstaina. Tapahtuman tarkoituksena on paitsi vaalia latinan kielen ja kulttuurin perintöä, niin myös kannustaa nuoria jatkamaan perinnön parissa. Tapahtuma alkaa torstaina klo 17 Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella (Piippukatu 2).

Teemana on tänä sekä ensi vuonna Suomi, sillä tapahtuma on päässyt osaksi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tarkoitus on nostaa antiikin ja latinan lisäksi arvokasta tietoa Suomen historiasta tähän päivään saakka.

Tapahtuma järjestetään 11.–13.8.

Athenis Finlandiae tarkoittaa suomeksi ”Suomen Ateenassa” viitaten Jyväskylän 1850-luvulta peräisin olevaan lempinimeen. Nimi syntyi, kun Elias Lönnrot kuvaili aikoinaan kirjeessään Wolmar Schildtille Jyväskylää Suomen Ateenaksi. Athenis Finlandiaessa jaetaankin joka vuosi Wolmar Schildt -palkinto.

Tänä vuonna latinan kielen ja kulttuurin perintöä vaalivaa tapahtumaa varjostaa Jyväskylän yliopiston aikomus luopua latinan kielestä pääaineena. Miten tämä vaikuttaa tapahtuman luonteeseen?

– Eihän se hyvältä tunnu, mutta on tietysti ymmärrettävä Suomen sekä maailman tämänhetkinen taloudellinen tilanne, harmittelee tapahtumanjohtaja Rauno Hänninen.

Tapahtumatuottaja Katri Juppi korostaa, että latina tulee joka tapauksessa säilymään tärkeänä osana tapahtumaa ja sen ohjelmaa jatkossakin.

Athenis Finlandiaen ohjelma koostuu tänä vuonna luennoista sekä oheisohjelmasta, kuten nukketeatterista.

Avajaispäivänä torstaina puhumassa ovat muun muassa Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) aiheenaan suomalais-amerikkalainen arkkitehti Eero Saarinen, Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen ja Keski-Suomen maakuntajohtaja Tapani Mattila. Tapahtuman suojelijan, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) tervehdyksen esittää kansanedustaja, tapahtuman juontaja Aila Paloniemi (kesk.).

Torstaina jaetaan myös Schildt -palkinto.

Perjantaina tapahtuman avaa klo 14 matematiikan lehtori Maarit Rossi puheenvuorollaan Matematiikka yksi pidetyin oppiaine – tarua vai totta? Lisäksi mm. filosofian tohtori Timo Sironen luennoi antiikin jälkivaikutuksesta kuvataiteessa ja kirjallisuudessa sekä lääkäri-latinisti Ylermi Luttinen latinankielisistä taudinnimistä. Lopuksi Teatteri Capelle esittää nukketeatteria.

Tapahtuma on maksuton. Lisäksi lauantaina järjestetään maksullinen kulttuuriretki Keski-Suomen kulttuurikohteisiin yhteistyössä Bridges Finland 2016 -tapahtuman kanssa. Retkellä käydään esimerkiksi Alvar Aalto -museossa, Petäjäveden vanhassa kirkossa ja Serlachius-taidemuseossa Mänttä-Vilppulassa.

Lisätietoja ohjelmasta www.athenisfinlandiae.com.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .