Suomen suurin cruising-tapahtuma kasvoi liian isoksi: "Olemme paisuneet vuosi vuodelta".

– Vappu Cruising on paisunut valtavaksi tapahtumaksi, ja se ei mahdu Jyväskylän vappuiseen liikenteeseen tuollaisenaan. Nyt meidän pitää etsiä kokoontumiselle uusi paikka, ja miettiä myös koko tapahtuman muotoa, pohtii ajon järjestäjä Jyrki Taipale.

Miehelle ei ole yllätys tapahtuman suuri suosio harrastajien keskuudessa.

– 1991 taisi olla eka kerta ja se oli puhdas jenkkiautotapahtuma. Tuolloin mukana oli 150 autokuntaa, ja Radio Jyväskylä soitti aihepiiriin sopivaa 50-luvun rokkia. Nyt tässä on mukana tuunatut autot, vanhat autot mobilisteineen, moottoripyörät ja harrastajia. Olemme paisuneet vuosi vuodelta. Olemme nyt Suomen suurin cruising-tapahtuma, ja nyt on vuosi aikaa hieroa tapahtumaa uusiksi, jatkaa Taipale.

 

Tällä kertaa suureen määrään liittyi ongelmia. Poliisi oli tyytymätön ajopelien kulkuun muutenkin ruuhkaisessa liikennevirrassa. Yleisöä harmitti, kun autot eivät olleet koottuna omaksi kokonaisuudeksi ajon aikana tai Seppälän Prisman parkkipaikalla.

– Olisimme saaneet muutaman risteyksen vilkulle ajon aikana, mutta se olisi vaatinut järjestäjän puolesta liikenteen ohjaajia. Talkoolainen vappuna ei ole helppo pari, ja tuolla liikenteen joukossa siviiliasuinen tikkarin kanssa olisi vaarassa, pohtii Taipale.

Tikkakoskelainen autoharrastaja Harri Konttinen on osallistunut cruisingiin muutamana viime vuonna. Tällä kertaa alla oli patinoitunut avomallinen 1970-luvun Oldsmobile-98.

– Ei mitenkään viime tippaan jäänyt, kun eilen sain voimasavut pihalle, mies naureskeli vappupäivänä.

25 vuotta autoja harrastanut Konttinen ei osannut pukea harrastuksensa merkitystä sanoiksi.

– Tää on vaan se juttu: bensa ja autot, hän sanoi.

Sinänsä tapahtuma sosiaalisessa mediassa keräsi kosolti kiitosta heti tuoreeltaan. Harrastajat tapasivat toisiaan, konepellit nousivat, aika pysähtyi ja silmäkarkkia riitti. Jyväskylän ydinkeskustassa muutamat vappukulkijat harmittelivat, kun eivät tienneet ajoaikataulua sekä reittiä. Väkeä oli liikkeellä todella paljon.

– Täytyy löytää uusi aukea tapahtuman käyttöön. Seppälän parkkipaikat täyttyvät jo kauppojen asiakkaista, eikä kauppiaat halua estää asiakkaiden kulkua. Siksi osallistujat hajaantuivat pitkin parkkialuetta. Kauppojen ollessa auki, tämä cruising ei mahdu joukkoon. Olemme jo ideoineet Killeriä ja Lutakon aukiota, ja etsimme lisää vaihtoehtoja. Tässä on vaan se ongelma, että se pitäisi saada maksutta käyttöön, luettelee Taipale.

Yksi Taipaleen jo pyörittämistä vaihtoehdoista olisikin näyttelytyyppinen tapahtuma.

– Tapahtuma tarvitsee vapaaehtoisia talkoolaisia. Tämä voisi toimia myös puhtaana kokoontumisena. Menopeleistä muodostuu alueelle näyttely, jota yleisö pääsee vapaasti seuraamaan. Järjestäminen olennaisesti helpottuu, jos reitillinen kulkue jäisi pois. Vappu Cruising on myös ensi vuonna, lupaa Taipale.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .