Autot 2 - 3D

AUTOT 2 - 3D (CARS 2 - 3D)

Kukapa ei tuntisi kilpuri Salama McQueenia ja hänen rempseää kaveriaan hinausauto Marttia. John Lasseterin ohjaama mainio Autot-elokuva (2006) oli myös vanhempien mieleen. Järjettömäksi paisunut oheistuotebisnes on tosin viime vuosina alkanut ärsyttää. Uutta elokuvaa onkin odoteltu suurin odotuksin.

Myös 3D-versiona nähtävässä Autot 2:ssa Salama ( Sami Uotila) lähtee maailmalle kilpailemaan maailman nopeimman auton tittelistä. Syylari-citystä hänen apurikseen lähtevät Martti ( Heikki Silvennoinen), Guido ja Luigi. Ensimmäinen kisa ajetaan Japanissa, sitten siirrytään Italiaan, Ranskaan ja lopulta Englantiin.

Sivusta päähenkilöksi

Kilpa-ajot eivät kuitenkaan ole enää pääasia. Jo alkumatkasta Martti sekaantuu kansainväliseen vakoiluoperaatioon, jonka kohteena ovat polttoainetehtailijat. Englantilainen agentti Finn McMissile ( Neil Hardwick) ja hänen hemaiseva harjoittelijansa Holli Shiftwell erehtyvät luulemaan Marttia vakoojaksi, eivätkä Martin selittelyt auta.

Salama keskittyy edelleen olemaan paras, mutta kisojen taustalla käydään likaista peliä, jolta Salamakaan ei lopulta ole suojassa. Salaman ja Martin ystävyys joutuu koetukselle. Salamaa risoo, kun Martti höpöttää jostain vakoilusta, eikä ehdi viipymään varikolla. Päähenkilöksi nouseekin Martti.

Rajummat otteet

Siinä missä Autot-elokuva kuvasi Etelä-Kalifornian katoavaa autoilukulttuuria leppoisasti, niin Autot 2 jäljittelee nopeatempoisia vakoojaelokuvia ja äityy paikoitellen huolestuttavan väkivaltaiseksi. Siinä vaiheessa kun Martin kyljestä alkaa sinkoilla ammuksia, mieleeni tuli, että tykkäsin enemmän traktoreita kaatavasta Martista.

Tapahtumapaikat vaihtuvat nopeasti ja sivuhahmoja tulee ja menee. Finn McMissile on kuivakka britti ja Salaman uusi haastaja italialainen mammanpoika, formula-auto Francesco jotenkin mitäänsanomaton. Lisäksi mukana kurvailee joukko mafiaveljiä muistuttavia rämäautoja.

Pixarin animaatioille on ollut ominaista huolella laaditut, tunteikkaat tarinat. Nyt tapahtumat vyöryvät eteenpäin, moneen suuntaan hajoten. Ampuminen, räjähdykset, kiristys ja muut lasten elokuvaan kuulumattomat elementit varmistavat sen, että Autot 2 on edeltäjäänsä paljon paljon sieluttomampi elokuva. Mutta ehkä tämä on vain nostalgiseen Syylari-cityyn mieltyneen aikuisen valitusta.

Visuaalisesti Autot 2 on edelleen upea, mutta aiemman Autot-elokuvan charmi siltä puuttuu. Pixar on onnistunut ujuttamaan autoilun riemua julistavan elokuvan sisälle ekologisen viestin. Salama McQueen vannoo biopolttoaineen nimiin. Silti, Autot 2 haiskahtaa ikävästi rahastukselta.

Ohjaus: John Lasseter. Tyylilaji: animaatio S.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.