Avatar

Avatar
Etukäteen oli varmaa, että James Cameronin ensimmäinen pitkä draama sitten Titanicin (1997) olisi teknisesti 2000-luvun tärkein elokuva. Oli myös melko varmaa, että Avatar olisi valtava pettymys tai sitten vuoden parhaita elokuvia. Helpotus oli melkoinen, kun totuus paljastui jälkimmäiseksi.

Lihallinen avatar

Suurin pelko oli, että Avatar olisi enemmän tekninen kokeilu kuin aito scifi-seikkailu mielenkiintoisine henkilöhahmoineen. Trailerin perusteella monet innostuivat puhumaan peligrafiikasta. Muutamasta irtokuvasta tulikin suosittu Halo-pelisarja mieleen. Elokuvan aikana ilmiö ei kuitenkaan toistunut.

Jos Avatar on jotain mullistavaa teknisesti, se ei ole sitä juonellisesti. Tämä on enemmän hyvä asia kuin huono. Planeetta Pandora on tulvillaan luonnonrikkauksia, joihin ihmiset haluavat päästä käsiksi. Halvaantunut merijalkaväen sotilas Jake Sully ( Sam Worthington) saa salaisen tehtävän. Hänet kloonataan sijaiskehoon, joka muistuttaa Pandoran navi-alkuasukasheimon jäsentä. Jaken tehtävä on ottaa selvää paikallisten tavoista ja ajatuksista.

Pandoran luonnonkauneutta ei voi korostaa liikaa. Viidakko kohtaa fantasian upeasti. Pandora todella tuntuu olemassa olevalta ekosysteemiltä. Navi-kansa on saanut innoituksensa Pohjois- ja Etelä-Amerikan intiaaneilta. Tosin luonnon kanssa symbioosissa elävät navit ovat kolmisen metriä pitkiä ja heillä on sininen iho.

3D:tä tyylikkäästi

Avatarin kunnianhimoisuudesta kertoo paljon se, että James Cameronin oli ensin kehitettävä tekniikka, jolla hän pystyisi toteuttamaan visionsa. Avatar pakottaa pohtimaan perinteisiä elokuvatermejä.

Missä kulkee näyttelijän ja tietokoneella toteutetun hahmon raja? Mitä on näytteleminen? Avatarin kohdalla on mahdotonta kertoa selkeästi, että tuossa on oikeita ihmisiä ja tuossa tietokonetehosteita. Avatar aloittaa elokuvan uuden aikakauden. Tervetuloa elämään vuotta 1 Avatarin jälkeen.

En ole ollut 3D:stä valtavan innoissani, mutta Avatarin on luvattu olevan viimeinen niitti 3D:n läpimurtoon. Myös perinteinen 2D-versio on levityksessä. Tämä on taloudellinen päätös. 3D-saleja ei ole tarpeeksi. Avatarin kaltainen jättielokuva tarvitsee jättitulot ollakseen kannattavaa bisnestä.

Hieman yllättäen Avatar ei mullista 3D:tä, vaan tekniikkaa käytetään kohtalaisen konservatiivisesti. Jos nyt näin uutta tekniikkaa voi konservatiiviseksi kutsua. Avatar tietää, että 3D ei ole sisällön ja draaman korvike. 3D on vain mauste.

Sekä kaveri että minä itse ihmettelimme elokuvan jälkeen kuvan tummuutta. Onko se 3D:n tekninen ominaisuus vai säätövirhe vai onko vika silmissämme? Sama kävi mielessä Saiturin joulu 3D:n jälkeen.

Koska Avatar ei paranna syöpää, se ei ole kaiken hypensä arvoinen. Mutta Avatar on komea, äärimmäisen komea elokuva, jota on helppo suositella muille. Jo pelkästään lopputaistelu on lipun hinnan väärti.

Ohjaus/käsikirjoitus: James Cameron. Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver. Tyylilaji: scifi-fantasia (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.