Ave Koskela - Hemmo, iskän poika

AVE KOSKELA
Hemmo, iskän poika
Zum Teufel! 2009
AVE KOSKELA
Hemmo Paskiainen, Osa 9
Zum Teufel! 2008
Ajat ovat muuttuneet, kun Pahkasikoja ja Hemmo Paskiaista julkaistaan komeasti kovissa kansissa. Uusi ilme on vähintäänkin akateeminen.

Hemmo, iskän poika -kokoelmakirja sisältää kaikki Potsi-lehdessä ja Hemmo no. 1 -albumissa vuonna 1988 sekä Pahkasiassa vuosina 1986-1989 julkaistut sarjakuvat. Hemmo no. 1 on jo pitkän aikaa ollut loppuunmyyty, ja divareissakin siitä saa pulittaa hyvän hinnan.

Aika on kuitenkin päässyt kultaamaan muistot. Jutut eivät enää naurata yhtä mallikkaasti kuin aikoinaan. Simpsonit, South Park sekä Lassi ja Leevi kiitävät samalla tasolla, joskin Hemmo kiroilee rivommin.

Hervotonta menoa

Parasta Hemmo Paskiainen -sarjakuvissa onkin hervoton kielenkäyttö sekä Ari Koskelan uskomattoman upea kynänjälki. Jutut muistuttavat asetelmaltaan klassisia Aku Ankka -tarinoita, mutta jälki on verisempää ja härskimpää.

Hemmo ja kaverit ovat vähitellen siirtyneet sivummalle, ja tehneet tilaa perheenisä Armakselle. Tuoreimmassa Hemmo Paskiainen Osa 9 -albumissa Armas on jo kokonaan pääosassa. Hahmojen ulkonäkö on muuttunut vuosien saatossa, mutta vitsit lähtevät yhä tutuista aiheista, väärinymmärryksistä ja äkkipikaisuudesta.

Kaikki jutut eivät suinkaan ole timanttia, ja se näyttäisi olevan tekijöilläkin tiedossa. Albumien tekotahtia olisi ehkä syytä vähän löysätä. Jos esimerkiksi kahden viimeisimmän albumin parhaista jutuista koottaisiin yksi albumi, lopputulos olisi silkkaa rautaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.