BURZUM - Belus

BURZUM
Belus
Byelobog Productions
Norjan kuuluisin kirkonpolttaja Varg Vikernes on nykyään vapaa mies. Vankilassa kului yli 15 vuotta, mutta kulttimaine ei ole haihtunut mihinkään. Belus on levy, jota on odotettu hartaasti.

Ennen kuin häkki heilahti, ehti Vikernes luoda omalaatuista musiikkia, jossa primitiivinen black metal kiehtovasti yhdistyi meditatiiviseen ambientiin. Parhaimmillaan näin käy Beluksellakin. Koskettimia ei nyt tosin kuulla, mutta eleetön rumputyöskentely ja monotoniset sävellykset luovat hypnoottisen ja oudon seesteisen tunnelman, joka kasvaa komeimmilleen Glemselens Elvin ja Morgenroeden kaltaisissa biiseissä.

Läpi levyn tunnelma ei tosin jaksa kantaa. Paluu kitara-basso-rummut-soundiin ei ole tehnyt hyvää kaikille biiseille, esimerkiksi puuduttava Belus' Tilbakekomst olisi kaivannut koskettimia tai muita sovitusideoita. Ja Sverddansin kaltaisen thrash-rypistyksen paikka olisi jossain muualla.

Mutta 15 vuotta on julmetun pitkä aika, ja siihen nähden Belus on onnistunut paluu. Olkoonkin vähän epätasainen ja kiireessä tehdyn oloinen.