Balettikilpailussa tanssittiin Sibeliuksen, Johnny Cashin ja Radioheadin tahtiin

Lauantai- ja sunnuntai-iltana Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa nähtiin lavea katsaus nykytanssiin.

- Ei tosiaankaan koko ajan (klassisen baletin tunnetuin koreografi) Petipa ja Petipa, kuten kilpailun ensimmäisellä kierroksella, nauroi tuomariston puheenjohtaja, Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve maanantaina.

- Nykytanssin arvosteleminen on pitkälti makukysymys, mutta vaikka kävimme tuomaristossa keskustelua pitkään ja tunteikkaastikin, ei ollut vaikea löytää tanssijoita loppukilpailuun. Niin korkealaatuinen taso on. Vaikeus oli siinä, että niin monia piti pudottaa pois.

Keskustelujen tuloksena loppukilpailussa tiistaina ja keskiviikkona oopperatalon suurella näyttämöllä nähdään 29 kilpailijaa.

Eniten on edelleen mukana kiinalaisia tanssijoita, kahdeksan. Suomesta loppukilpailuun ylsivät kaikki kolme toiselle kierrokselle päässyttä tanssijaa: juniorisarjalainen Maria Baranova (s. 1992) sekä seniorit Aino Ettala (s. 1983) ja Tiina Myllymäki (s. 1985). He kaikki onnistuivat nykytanssinumerossaan erinomaisesti.

Ettala ja Myllymäki olivat valinneet esitettäväkseen suomalaiskoreografien teokset. Ettala esitti kilpailun tuomaristossa istuvan Jorma Elon koreografian Twisted Shadow ja Myllymäki Marianne Rouhiaisen teoksen Sinking Passing Moment.

Elon teoksen musiikki on Sibeliusta, ja aika moni muukin kilpailun toisen kierroksen koreografioista on tehty klassiseen musiikkiin. Muutoin musiikki vaihteli kiinalaisesta kansanmusiikista Jacques Breliin ja Johnny Cashista brittirockyhtye Radioheadiin.

Lisää kiinnostavia nykytanssinumeroita on luvassa sekä tiistaina ja keskiviikkona, sillä kukin tanssija esittää loppukilpailussa sekä klassista balettia että nykytanssia.

Mack esitti oman koreografian

Edellistä Helsingin balettikilpailua hallitsi alusta loppuun juniorisarjassa tanssinut Daniil Simkin. Yhtä valtavaa ylivoimaa ei tasaisen tasokkaassa kilpailussa ole tällä kertaa nähty, mutta yleisön ja asiantuntijoiden huulilla on ehdottomasti eniten ollut yhdysvaltalaisen seniorisarjassa tanssivan Brooklyn Mackin nimi.

Mack (s. 1986) on kilpailemassa Helsingissä toista kertaa. Vuoden 2005 kilpailussa hän sai kannustuspalkinnon.

- Palasin oikein mielelläni kaupunkiinne. Kilpailu on erittäin hyvin järjestetty, kaikki toimii ja henki on ollut kilpailijoiden kesken hieno, nuori mies kiittelee.

Ensimmäiseksi nykytanssinumerokseen hän oli valinnut oman koreografiansa Donny Hathawayn esittämään kappaleeseen A song for you.

- Onhan oman koreografian esittäminen aika rohkeaa, Mack myöntää.

- Kappale merkitsee minulle paljon henkilökohtaisesti, ja halusin näyttää tämän puolen itsestäni. Tein koreografian varta vasten Helsinkiin. Muutin siitä kyllä joitakin kohtia harjoituksissa aivan muutama tunti ennen kilpailua...

Loppukilpailussa Brooklyn Mack nähdään klassisessa numerossa tällä kertaa partnerin kanssa. Nykytanssinumero on amerikkalaisen koreografin Terrence Hendersonin käsialaa.

Sekä tiistain että keskiviikon loppukilpailuiltoihin on vielä lippuja saatavilla. Torstai-illan palkintogaala sen sijaan on loppuunmyyty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.