Beck - Modern Guilt

BECK

Modern Guilt

XL RecordingsViime vuosikymmenen alkupuoliskolla suuren yleisön tietoisuuteen noussut Beck on kiistatta yksi aikamme omaleimaisimpia musiikintekijöitä. Eri genrejen välillä estottomasti poukkoileva herra on onnistunut säilyttämään raikkaan otteen tekemisissään, eikä Modern Guilt ole poikkeus.

Tästä on kiittäminen myös supertuottaja Danger Mousea, jonka nimi seisoo levyn takakannessa. Muun muassa Gnarls Barkleysta ja sooloprojekteistaan tuttu miekkonen on painanut oman kädenjälkensä erityisesti rytmipuolelle.

Modernin syyllisyyden kanssa painiskeleva Beck vaikuttaa olevan sinisemmällä tuulella kuin parin vuoden takaisella The Information -albumillaan. Bileet ovat ohi ja nyt mieltä painavat syvällisemmät asiat, kuten nykypäivän ihmiselämän pirstoutuminen ja sielun ontologia.

Avausraita Orphans on mainio esimerkki siitä mitä levy pitää sisällään: pienimuotoisia ja hivenen melankolisia lauluja, joita ei ole pilattu liian mahtipontisilla sovituksilla. Biisin naisääni kuuluu tietenkin Chan Marshallille, eli tuttavallisemmin Cat Powerille.

Vaikka mukaan on jälleen kerran sotkettu vaikutteita sieltä täältä, kokonaisuus pysyy hyvin kasassa. Surfpala Gamma Ray ja autotallibändiltä kuulostava Soul of Man edustavat rokkaavampaa puolta, kun taas Walls ja Volcano ovat lohduttoman tummanpuhuvia.

Nykyajan menoa kritisoiva nimikkoraita tuo mieleen The Kinksin ja Ray Daviesin herkullisimmat poprallatukset.

Vain reilut puoli tuntia kestävä Modern Guilt on sopivan kompakti ja yksinkertainen levy, jolle on paikkansa Beckin monipuolisessa tuotannossa.

MIKKO SILTANEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.