Black Books ja Sohvanvaltaajat

Elämä ilman brittikomediaa olisi tylsää. Kiitos dvd-boksien, vuorokautta ilman brittiläistä huumoria ei tarvitse elää. Tv-sarjat Black Books ja Sohvanvaltaajat (Royle Family) edustavat brittikomediaa parhaimmillaan.

Musta onkin Suomessa kirjavaa

TV1 esitti Black Booksia 2000-luvun alussa nimellä Kirjava joukko. Bernard Black ( Dylan Moran) pyörittää huonosti menestyvää antikvariaattia, vaikka hän inhoaa asiakkaitaan. Viiniä ja tupakkaa hän sen sijaan rakastaa. Fran ( Tamsin Greig) pitää Blackin naapurissa taidekirjakauppaa. Antikvariaatissa pyörii myös stressistä kärsivä apulainen Manny ( Bill Bailey).

Black Books jatkaa Monty Pythonin reikäpäisen vitsailun perinteitä tappohauskaan tyyliinsä. Huumori on pessimististä, sarkastista ja erittäin nokkelaa.

Black Booksia paremmin Suomessa muistetaan Sohvanvaltaajat, jota myös on saatu odottaa dvd:lle yllättävän pitkään. Kun kolmen levyn Black Books -paketissa on koko sarja, 18 jaksoa, Sohvanvaltaajien levyllä on vain ensimmäinen esityskausi, kuusi jaksoa.

Manchesterilainen työväenluokkainen Roylen perhe sukulaisineen ja ystävineen istuu olohuoneessa tv:n ääressä ja käy läpi arkipäivän asioita. Ihmisiä tulee ja menee, mutta kamera pysyy paikallaan.

Hauskat sohvaperunat

Idea on yksinkertainen ja rohkea. Se vaatii toimiakseen nerokkaat käsikirjoittajat ja taidokkaat näyttelijät. Onneksi juuri sellaisia Sohvanvaltaajien tekijät ovatkin. Sekä Black Books että Sohvanvaltaajat ovat nerokkaita komediasarjoja.