Blacksad 2: Valkoinen valtakunta - Juan Díaz Canales ja Juanjo Guarnido

JUAN DÍAZ CANALES JUANJO GUARNIDO Blacksad 2: Valkoinen valtakunta Suom. Kirsi Kinnunen. Arktinen banaani 2007, 56 s.

Tummanpuhuva aikuisten sarjakuva Blacksad kuuluu taiteenlajinsa tuoreimpiin menestystarinoihin. Espanjalaisten Juan Díaz Canalesin ja Juanjo Guarnidon hyvästä syystä kehutun luomuksen alkutaipaleella oli kuitenkin sudenkuoppansa.

Dekkaritarinoiden kertominen eläinhahmoilla on taipuisa, muttei välttämättä järin omaperäinen idea. Benoît Sokal on ammentanut Ankardonsa samasta kuvastosta vuosikymmenet.

Suomessa Jysäys-lehdessä nähtyjen lyhyiden tarinoiden ja viime vuonna julkaistun Kissa varjoisilta kujilta -albumin kiistaton erinomaisuus olikin vielä kirjattava ennen muuta maalauksellisen kuvituksen varaan. Henkeäsalpaavinkaan taide ei vain yksin jaksa riittää loputtomiin.

Siksi on ilahduttavaa todeta, että kakkosalbumi Valkoinen valtakunta kutistaa edeltäjänsä johdannoiksi. Tärkein petraus on tapahtunut Canalesin käsikirjoituksen puolella, mutta myös piirtäjä Guarnido on rikastanut kaunista jälkeään entisestään.

Ensimmäisen osan suoraviivainen film noir -pastissi on Valkoisessa valtakunnassa vaihtunut monitasoiseen mysteeriin. Väärät johtolangat hämäävät lukijaakin.

Eläimen värillä on muka väliä

Yksityisetsivä John Blacksad etsii nyt kadonnutta pikkutyttöä. Tahtomattaan kissadekkari ajautuu kahden tulen väliin: yhtäällä uhoavat puhtaan valkoisen rodun nimiin vannovat oikeistolaiskorstot, toisaalla tummahipiäiset katujengit.

Koska ihmiset ovat sarjakuvassa eläimiä, edustavat edellisiä jääkarhujen ja naalien kaltaiset otukset, jälkimmäisiä taas mustat hevoset ja härät.

Temppu on taitava: eläimet jaottelemassa toisiaan rotuihin turkin värin perusteella on harvinaisen painava rasismin vastainen puheenvuoro. Pintatason viittaukset osoittavat suoraan Ku Klux Klaniin ja Mustiin panttereihin.

Toinen Blacksad-albumi on siis aiempaa poliittisempi ja loppupuolellaan myös toiminnallisempi. Ennen kaikkea kyse on edelleen tenhoavasta dekkarista, jossa kaikki vain on tehty paremmin kuin edellisessä albumissa.

AKI JÖRGENSEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.