Blind Fire - Leverage

LEVERAGE Blind Fire Frontiers Records

Jos tämä levy olisi tullut 20 vuotta sitten, olisivat suomalaiset heavyfanit päivitelleet hoomoilasena, miten on mahdollista, että näin hyvää musiikkia voi tulla Suomesta. Albumi ei olisi silti saavuttanut mainittavasti näkyvyyttä ulkomailla, koska 1980-luvulla täällä ei tiedetty hölkäsen pöläystä musiikkiviennistä.

Jos tämä levy olisi julkaistu 1990-luvulla, olisi musiikkitrendien perässä hiihtävässä kotimaisessa mediassa naureskeltu vanhanaikaiselle ja epämuodikkaalle musiikille. "Eihän tällaista jöötiä kukaan enää kuuntele, eihän?" olisi grungen ja brittipopin dominoivilla Rumban sivuilla irvailtu.

2000-luvulla raskas musiikki, kansankielellä hevi, on kuitenkin saanut revanssinsa. Siksi Leveragen Blind Firen kaltainen melodisen heavy rockin taidonnäyte saanee ansaitsemansa huomion.

Jyväskyläläis-helsinkiläisen bändin debyyttialbumi Tides oli jo sekin kelpo paketti, mutta uutukainen täräyttää vieläkin tomerammin.

Lajityyppinsä uudistajaksi Leverage ei edelleenkään pyri, vaikka tuotanto 2000-luvulta ammentaakin. Leveragen juuret ovat 1980-lukulaisessa melodisessa kitaravetoisessa heavyssa, mutta onneksi ilman genreen usein kuuluvaa tyylitajutonta överiksi vetämistä.

Blind Fire on vakavahenkinen, mutta ei varsinaisesti synkkä levy.

Taitavasti soittavan bändin otteista todellakin kuulee, että ensimmäistä kertaa ei studiossa olla.

Kitaristit Torsti Spoof ja Tuomas Heikkinen ovat taltioineet osuutensa studiossa yhtä aikaa, mikä kuuluu maukkaana kepittäjien välisenä kemiana. Vahvuudeksi on laskettava sekin, ettei voimaa ole lähdetty hakemaan nykyisin turhan yleisellä lukemattomilla päällekkäisäänityksillä tehdyllä ja samalla yksityiskohdat hävittävällä särömerellä.

Basisti Pekka Lampisen ja rumpali Valtteri Revonkorven soitto on tiukkuusasteeltaan sitä luokkaa, että ulkomaan pelletkin saavat hiljentyä kuuntelemaan. Kun kosketinsoittaja Marko Niskalan näpeistäkin irtoaa musiikkia maukkaasti värittävää soundimaailmaa, niin ei ihme, että Pekka Heinon notkean laulun kruunaava kokonaisuus kuulostaa komealta.

Suomessa keskiviikkona kauppoihin saapunut Blind Fire julkaistaan ensi viikolla italialaisen Frontiers Recordsin kautta Euroopassa ja Japanissa. Huomattavasti köyhemminkin eväin on tässä genressä menestystä päästy maistelemaan, joten toivoa sopii, että Leveragekin pääsee maailmalle.

Ainoana mörkönä taustalla kummittelee Pekka Heinon toinen bändi, ilmeisesti ensi kuussa samaten toisen albuminsa julkaiseva Brother Firetribe. Siinä kun on verrattain kuuluisa kitaristi. Täytyy siis toivoa, että Nightwishillä riittää kiireitä muualla...

JUHO HÄMÄLÄINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.