Breikkiliikkeitä Fortnite-videopelistä – Jyväskylän Gradian tanssin joulunäytöksessä nähdään yli 200 lasta ja nuorta

Siltasalissa on maanantai-iltana vilskettä, kun Gradian tanssinopettaja Karoliina Lahdenperä valmentaa 8–13-vuotiaista pojista koostuvaa katu- ja brekdance-ryhmää lauantain esitykseen.

Pojat ottavat milloin mitenkin päin “freezejä” ja tekevät “spinnejä”, “swipejä”, kulmikkaita käsiliikkeitä, “inkkareita” ynnä muita break-liikkeitä naamat punaisina ja keskittynein ilmein. 1970-luvun New Yorkin Bronxissa nuorisojengien parissa syntynyt, hiphop-kulttuuria osaltaan rakentanut breakdance on näyttävä ja akrobaattinen tanssilaji.

– Mun mielestä spinnit (pyörimiset) on parhaita, kertoo kaksi vuotta lajia harrastanut 8-vuotias Lassi Noponen.

9-vuotias Onni-Tapani Koskela on harrastanut breikkiä jo useamman vuoden.

– Löysin tämän lajin niin, että iskä oli facebookista nähnyt jonkun 8-vuotiaiden breikkikisan. Sit se näytti sitä mulle ja ehdotti, että “haluaisitko alkaa tällaista harrastaa”. Mä olin, että “vaikka”. Sit mä oon 4-, 5- tai 6-vuotiaasta lähtien harrastanut, Koskela kertoo, ja näyttää taas, miten päällä seisotaan.

– Meillä kävi koulussa alkusyksystä yks tyyppi, joka kertoi tästä. Sitten mä innostuin siitä ja lähdin mukaan, kertoo nuorten poikien breikkiryhmän vanhin, tänä syksynä tanssiharrastuksen aloittanut Petrus Niemelä, 13.

Gradian tanssin perusopetuksen joulunäytöksissä tulevana lauantaina kello 15 ja 18 on mukana yli 200 tanssijaa. Nuorimmat esiintyjät ovat alle 10-vuotiaita ja vanhimmat nuoria aikuisia.

Lauantaina kahdesti nähtävän kaksiosaisen näytöksen ensimmäisellä puoliajalla nähdään eri tanssilajien harrastajien ryhmiä alkeistasosta edistyneisiin.

– Mukana on muun muassa balettia, jazztanssia, nykytanssia, showtanssia, katutanssia/breakia sekä kahden oppilaan koreografiatyöpajoissa tehdyt omat soolot, lyyristä jazzia sekä jumps and turns -ryhmien esitykset, kertoo yksi ryhmien ohjaajista, Elina Wuethrich.

Väliajan jälkeen on vuorossa taidetanssin ja showtanssin produktioryhmien yhteisteos Kaikuja, jossa on mukana yli 30 tanssijaa.

– Esityksen teemoiksi nousevat luonto, ryhmä ja yksilöt sekä muistot ja muutos. Se, mikä itseä viehättää, on kehityksen, sitoutumisen, taitojen ja ilmaisun karttuminen. Sitä on kaunista katsella, kertoo Wuethrich.

Osana teosta kuullaan Gradian muusikon koulutusohjelman opiskelijoiden konemusiikkia. Monialaisen projektin taustaprojisoinneista, monikamerakuvauksesta ja nettistriimauksesta vastaavat Gradian media-alan opiskelijat. Esitykset ovat nähtävillä suorana netistä osoitteessa www.gradia.fi/tanssin-naytokset.

Tanssiharrastus on yleistynyt poikienkin keskuudessa, ja etenkin katutanssi, kuten breakdance, on nuortenkin poikien ystäväpiirissä katu-uskottavaa.

– Ne on vaan silleen “ahaa”, ei ne silleen oikein mitään sano, kertoo Petrus Niemelä kavereiden suhtautumisesta.

Perusliikkeiden harjoittelun ohella pojat ovat saaneet kehitellä ohjaajan opastuksella omia liikkeitään. Inspiraatiota showhun on haettu muun muassa videopeleistä.

– Yksi tanssi otettiin Fortnitesta (suosittu taistelupeli, jossa on myös tansseja). Sitä harjoiteltiin 3–4 viikkoa, kertoo Koskela.

Joko lauantain esitys jännittää?

– Ei yhtään! Huutavat kaikki viisi poikaa kuorossa.

Gradia tanssin perusopetuksen joulunäytös Siltasalissa la 15.12.2018 klo 15 ja 18. Koreografiat: Saga Elgland, Anne Joutsimäki, Noora Kolanen, Karoliina Lahdenperä ja Elina Wuethrich.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .