Bronson

BRONSON
"Nimeni on Charlie Bronson ja haluan tulla kuuluisaksi." Näin ohjeistaa Tom Hardyn esittämä Michael Peterson tulevaa elämäänsä, jota leimaa jatkuva vankilakierre ja väkivaltainen käyttäytyminen. Tanskalaisen Nicolas Winding Refnin ohjaama ja englantilaisen Brock Norman Brockin käsikirjoittama Bronson kertoo tositarinaa tästä "Britannian vaarallisimmasta vangista", joka täytettyään 56 vuotta on viettänyt 34 vuotta vankilassa ja niistäkin 30 vuotta suljettuna erityisosastoilla. Tämä kohtelu on johtunut hänen jatkuvasta panttivankien otosta ja väkivaltaisuudesta erityisesti vanginvartijoita kohtaan. Bronsonin tarina alkoi aikoinaan vaatimattomasta postiryöstöstä, josta hän sai heti seitsemän vuoden tuomion.

Ohjaaja Refnin (mm. Pusher) idean mukaisesti elokuva alkaa näyttämöllä, jossa "Charlie" kertoo tarinaansa haltioituneelle yleisölle. Mies kuvaa miten manageri nimeää hänet kovaotteisten Hollywood-elokuvien tähden Charles Bronsonin mukaan. Monet elokuvan kohtauksista on luotu teatraalisessa hengessä ja niihin sisältyy jopa surrealistisia ja absurdeja äänenpainoja. Katsoja kuljetetaan tällaisen, välillä varsin omituisia tasoja ja hallusinaatioita sisältävän kuva- ja äänikavalkadin lävitse ja kaiken aikaa joutuu ihmettelemään Bronsonin halua viihtyä sellien hämyssä ja taistella alituisesti vartijoitaan vastaan.

Fyysinen ja psyykkinen brutaalisuus leijuu erityisellä tavalla ilmassa. Bronson on viiltävä kuvaus tällaiseen nihilismiin. Syitä ei juuri kaiveta esiin, toiminta on suoraviivaista väkivaltaisen miehen ja lujaa päälle käyvän systeemin kujanjuoksua, jossa armoa ei tunneta kummaltakaan puolelta. Tom Hardyn suoritus pääosassa on voimallisesti eläytyvä ja hänen hurja tulkintansa tuodaan esiin Verdin ja Puccinin aarioiden sekä Pet Shop Boysien diskokeinunnan tahdittamina.

Ohjaus: Nicolas Winding Refn, käsikirjoitus: Brock Norman Brock. Rooleissa: Tom Hardy, Matt King. Tyylilaji: draama. K15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.