Bul Bul - Rakel Liehu

RAKEL LIEHU Bul Bul WSOY 2007, 85 s.

Rakel Liehun (s. 1939) kahdestoista runokokoelma Bul Bul on kiehtova tarinoiden ja surrealististen maailmoiden kohtauspaikka, jossa pureudutaan ihmismielen koukeroihin. Liehu kirjoittaa leikkisän älyllistä, proosavaikutteista runoa, jossa on sekä huumoria että traagisia sävyjä. Runojen surrealistisuus, älyllisyys ja mystiset piirteet tuovat mieleen Helena Sinervon Täyttä ainetta -kokoelman (2007) proosarunot.

Bul Bulon persialaisen runouden satakieli. Kokoelman nimirunossa tulee esiin linnun outo voima: "Satakielen varjoa ei kukaan ole nähnyt. Se on yölintu, se ei / laula erityisen kauniisti. Se saa meidät hulluiksi, / levottomiksi voimallaan. --"

Teoksen nimi kuvastaa kokoelmaa hyvin. Liehun runot ovat arvoituksellista laulua, jotka pakottavat lukijan sopeutumaan omaan maailmaansa. Niissä etsitään tapaa sanoa, lukea, löytää kieli ja runo, niin levottomaksi kuin ne tekevätkin. "Vaihtakaa sanoja ja kahlatkaa veteen / Hyvää matkaa", toivotetaan ensimmäisessä runossa.

Kokoelman tarinat vaihtuvat mustarotan jumalallisesta löydöstä Scottin Etelänavan-retkikunnan tuhoon. Toisiinsa kietoutuvien tarinoiden kautta lähestytään arvoituksellista ihmismieltä. Ehkä parhaiten sitä ilmentää viimeinen säe runossa, jossa runonpuhuja yrittää ratkaista mielen arvoitusta terapeuttinsa kanssa: "Jäätikkö jolla harhailemme on hengenvaarallinen". Säe on toisaalta hyytävä, toisaalta se vain toteaa matkan hulluuden, joka on vain hyväksyttävä.

Rakel Liehu on monipuolinen ja paljon käännetty kirjailija. Hänen edellisestä runoteoksestaan on aikaa kymmenen vuotta.

Bul Bul on haastava kokoelma, joka tarjoaa paljon niin etsittävää kuin löydettävääkin. Naurun ja traagisen yhdistäminen tekee runoista vetovoimaisia. Runot ovat historian ja tarinoiden kyllästämiä, kokeilevia ja etsiviä.

Sykähdyttävä teos, joka saa mielen liikkeelle.

OUTI KAIKKONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.