CHRIS CLEAVE - Little Been tarina

CHRIS CLEAVE

Little Been tarina

Suom. Irmeli Ruuska. Gummerus 2011. 374 s.
Little Been tarina on varsin taidokkaasti rakennettu romaani ja voimakas lukukokemus, jonka arvoituksellisuus vetää lukijaa vastustamattomasti mukaansa.

Teoksessa on kaksi rinnakkaista tarinaa, ja Cleave aloittaa kerronnan pitkän tapahtumasarjan loppujaksosta.

Alku on täynnä yksityiskohtia, joiden merkitys selviää, kun molemmat juonet vähitellen yhdistyvät. Vähäisilläkin tapahtumilla on merkityksensä kokonaisuudessa.

14-vuotias nigerialaistyttö Little Bee pääsee vapaaksi englantilaisesta vastaanottolaitoksesta. Hän pelkää viranomaisia ja on koko ajan valmis tappamaan itsensä. Selittämättömästä syystä hänellä on englantilaisen miehen ajokortti ja osoite. Vieraassa maassa ei ole muuta kiinnekohtaa, joten hän soittaa miehelle, joka ei halua kuullakaan tytöstä.

Toinen päähenkilö on englantilainen muotilehden päätoimittaja. Pian kahden naisen tiet kohtaavat. Samalla tarinan arvoitukset lisääntyvät. Ne liittyvät paljolti siihen, että Cleave kertoo kahdesta erilaisesta maailmasta, joilla ei ole mitään yhteistä - on nigerialainen maalaiskylä ja omalla tavallaan järjestäytynyt Englanti.

Little Bee kokee kulttuurien julman kohtaamisen, hän näkee moottoritiet ja suurkaupungit, ja miettii, miten voisi selittää kaiken kotikylän tytöille. Ei mitenkään, eivät he ymmärtäisi.

Tarinaan kuuluu viattomuutta ja raakaa taloudellista tarkoituksenmukaisuutta, velvollisuutta, urheutta ja pyrkimys maailman muuttamiseen paremmaksi.

Tiedotusvälineet ovat kuvanneet Nigerian levottomuuksia ja ulkomaisten öljytyöntekijöiden sieppauksia. Sitä ne eivät ole kertoneet, mitä tapahtui niille ihmisille, joiden kylät olivat nykyisten poraustornien paikalla.

Omalta osaltaan vasemmistolaisen Guardian-lehden kolumnistin Cleaven romaani valottaa heidän kohtaloaan.

Little Been tarina on koskettava ja inhimillinen kuvaus niistä viattomista, jotka ovat jääneet kansainvälisen talouden uhreiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.