CMX

CMX

Tanssisali Lutakossa 11.4.2015

Kolmikymmenvuotiskiertueellaan oleva CMX ei ole tänään se sama bändi, joka viisitoista vuotta takaperin räjäytti erään teinipojan tajunnan. Ja miksi olisi, orkesterit kasvavat ja kehittyvät ihmisten lailla.

Edellisestä näkemästäni CMX-keikasta on vierähtänyt vuosia, ja oli kiehtovaa nähdä, miten rumpali Olli-Matti Wahlström on löytänyt paikkansa vuonna 2012 yhtyeestä poistuneen Tuomas Peipon tilalla. Wahlström ei lähesty settiä edeltäjänsä hermeettisellä tarkkuudella, mutta tarrautuu Timo Rasion ja Janne Halmkronan räyhääviin kitarakomppeihin tylyllä imulla. CMX on alkanut kuulostaa piirun verran enemmän alkuaikojensa yhdeltä, hikevästi sykkivältä soittimelta.

Yhtyeen keulahahmon, laulaja-basisti A.W. Yrjänän olemus on kiehtova sekoitus soturipäällikön karismaa ja shamaanin tenhoa. Yrjänän tunnusomainen bassobaritoni on myös alkanut iän ja kaikupohjan karttuessa taipumaan tenorillisempaan suuntaan. Raskaammissa numeroissa kuultu rusikoiva huutolaulu on menettänyt Jouni Hynysen ja Herra Ylpön ryöstöviljelyssä tehoaan, mutta kajahtaa jäljittelijöitään vakuuttavammin Yrjänän turpeiden äänihuulien kypsässä syleilyssä.

Settilista painottui hieman yllättävästi pariin viimeiseen levyyn. Siinä oli puolensakin, sillä Seitsentahokkaan biisit toimivat keikkaäänenpaineella merkittävästi paremmin kuin kotistereoista hieman keskinkertaisena soivalla albumilla. Lisäksi se sai vanhemmat kappaleet, kuten vimmaisesti soineen Antroposentrifugin, loistamaan vielä kirkkaammin.

Toisaalta osa CMX:n vetoa on kompromissittomuus. CMX ei jalkaudu palvelemaan yleisöä vaan pikemminkin päinvastoin: on sinänsä se ja sama rääkkääkö Yrjänä äänihuuliaan, koska täysi tanssisalillinen eri-ikäisiä ikifaneja ulkolukee joka tapauksessa tekstin viimeistä välimerkkiä myöten.

Toista tusinaa keikkaa yhtyeeltä nähnyt kriitikkokin pääsi lopulta herkistymään. Encoressa selvisi, että Timo Rasio osaa sittenkin puhua. Ja nousihan se nyrkki väkisin kohti taivaita kun kaikkien näiden keikkojen jälkeen setti loppui viimein Mattiin!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.