Captain America

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER

Sarjakuvasankari Captain America syntyi vuonna 1941 juuri sitä tarkoitusta varten, mitä nimestä ja vuosiluvusta voisi päätellä. Tähtilipun värejä ja muotoja suosiva Captain America on isänmaallinen sankari ja Hitlerin pahin vihollinen.

Myös elokuvan tarina alkaa Yhdysvalloista toisen maailmansodan aikaan. Steve Rogers ( Chris Evans) haluaa vapaaehtoisena sotimaan isänmaansa puolesta. Mutta hän ei kelpaa sotilaaksi, koska on sairaalloinen ruipelo.

Armeijalle työskentelevä tiedemies ( Stanley Tucci) järjestää lopulta Steven sotilaskoulutukseen, koska hän tarvitsee koekaniinin testeihinsä. Tarkoituksena on luoda uudenlainen supersotilas. Steve on sopiva mies kapteeni Amerikaksi, koska hän on kaikin puolin hyvä ihminen.

Aluksi Captain America on pelkkä USA:n armeijan "tanssiva apina", jonka tehtävänä on saada kansa ostamaan sotaobligaatioita. Tarinan roisto on saksalainen, mystiikkaan uskova hullu tiedemies Johann Schmidt ( Hugo Weaving), joka myös yrittää luoda yli-ihmisen. Hän on niin paha sekopää, että edes natsit eivät hyväksy häntä porukkaansa.

Hyvä amerikkalainen

Captain America ei oikeastaan edes ole supersankari. Hän ei ole luodinkestävä eikä osaa lentää. Hän pystyy tekemään vain sen, mihin muutkin ihmiset pystyvät, mutta moninkertaisesti paremmin ja vahvemmin.

Voin kuvitella tuhat eri tapaa, joilla joku michaelbay olisi pilannut yltiöamerikkalaisesta sankarista kertovat elokuvan. Captain America on positiivinen yllätys ja ehkä kesän paras ison rahan Hollywood-elokuva.

Tärkein syy oikean sävyn löytymiseen on ironian puuttuminen. Captain America on tehty vilpittömin mielin kirkasotsaisesti ja selkäranka suorana. Päähenkilö ei vihaa edes natseja. Hän ei vain pidä öykkäreistä, ja juuri sellaisia natsit ovat.

Steve Rogersin muuttuminen hintelästä pätkästä pitkäksi muskelimieheksi on viime vuosien paras erikoistehoste. Chris Evans esiintyy todellakin myös ruipelo-Stevenä. Kyse ei ole stunt-vartalosta, toisesta näyttelijästä tai tietokoneanimoidusta hahmosta, vaan ihan oikeasta Chris Evansista, joka on tehostetekniikan keinoin "kutistettu".

Kirottu 3D!

Elokuvan loppu saattaa hämmentää, mikäli katsoja ei tiedä, että sillä pohjustetaan Marvelin supersankareiden Avengers-elokuvien sarjaa. Captain America on Avengers-ryhmän vanhin jäsen.

Captain Americasta on levityksessä sekä 2D- että 3D-versiot. Itse näin 3D-kopion, ja kehotan kaikkia hakeutumaan 2D-saleihin. Näin siksi, että liput ovat halvempia ja siksi että kyseessä on elokuva, eikä mikään hiton tivolilaite. Lisäksi 2D-kuva on kirkkaampi, mikä parantaa seikkailufiilistä.

En ole tavannut elokuvankatsojaa, joka olisi innostunut 3D:stä. En ole koskaan nähnyt 3D-elokuvaa, jota en olisi mieluummin katsonut 2D:nä. Mutta kun kalliit laitteet on hankittu, niitä on pakko käyttää.

Ohjaus: Joe Johnston. Pääosissa: Chris Evans, Hugo Weaving, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones. Tyylilaji: scifi-seikkailu. K11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.