Carrie

Stephen Kingin esikoisteos Carrie kertoo pelokkaasta, ääriuskovaisen äitinsä ja koulukavereidensa piinaamasta koulutytöstä. Se tehtiin elokuvaksi ensi kerran vuonna 1976. Ohjaajana toimi Brian de Palma ja pääosan näytteli Sissy Spacek.

Kimberly Peircen (Boys don’t Cry) ohjaamalle uusintafilmatisoinnille on vaikea keksiä motiivia, koska mitään uutta näkökulmaa se ei tarjoa. Lopputulos on kuitenkin kelpo elokuva.

Carrien (Chloë Grace Moretz) ensimmäiset kuukautiset alkavat liikuntatunnin jälkeen suihkussa. Verenvuoto saa Carrien tolaltaan, sillä hän ei tiedä mistä on kyse. Toiset tytöt alkavat pilkata häntä ja heitellä tamponeilla. Sitten kiusaajat tekevät vielä erään nykyajalle tyypillisen ilkeän tempun.

Yksi kiusaajista päättää hyvittää tekonsa suostuttelemalla poikaystävänsä Carrien pariksi koulun tanssiaisiin. Toinen taas aikoo kostaa itseensä kohdistuneet rangaistustoimet.

Kotona alistettu ja koulussa kiusattu tyttö huomaa kesken näiden traumaattisten tapahtumien omaavansa telekineettisiä kykyjä. Hän opettelee liikuttelemaan esineitä ja pian hän kykenee vastustamaan äitiään ja myös muita, jos tilanne niin vaatii.

Carrie sekoittaa kauhuelokuvaa ja teiniromanssia ainutlaatuisen kierolla tavalla. Kaikki huipentuu perinteisiin prom-tanssiaisiin.

Päähenkilö haluaisi olla tavallinen nuori, mutta äidin fundamentalistinen, vääristynyt uskonnollisuus tekee sen mahdottomaksi. Julianne Moorea parempaa valintaa itseään fyysisesti rankaisevan, omien oppiensa mukaan elävän, äidin rooliin ei voisi kuvitella.

Äidille kaikki seksuaalisuus on syntiä. Tytärkin muistuttaa häntä synnistä. Tämän vuoksi heidän suhteensa on peruuttamattomasti vääristynyt.

Carrie on teemojensa puolesta rikas. Kiusaamisen hirveät seuraukset se esittää kauhuelokuvamaisen liioitellusti, mutta tehokkaasti.

Äidin ja tyttären suhteen todentuntuinen kuvaus on elokuvan kaameinta antia. Moretzin esittämä Carrie on enemmän tavallinen nätti tyttö kuin Spacekin Carrie, mikä tekee tästä versiosta helpommin sulateltavan, ehkä hieman pliisummankin.

Ohjaus: Kimberly Peirce. Pääosissa: Cloë Grace Moretz, Julianne Moore ja Judy Greer. Lajityyppi: kauhu. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.