Chéri

CHÉRIMichelle Pfeiffer nähdään pääosassa tässä 1920-luvun pariisilaisesta kurtisaanista kertovassa elokuvassa, jonka on ohjannut englantilainen Stephen Frears. Elokuva pohjautuu Coletten kirjoittamaan romaaniin. Pfeifferin roolityö kantaa elokuvaa varsin pitkälle. Hän näyttelee Lea De Lonvalia, naista, joka on herkkä ja paikoin myös mietteiltään syvä.

Elokuva on tavallaan Frearsin aiemman teoksen Valheita ja viettelyksiä (Dangerous Liaisons, 1988) yhdenlainen jatko-osa. Elokuvissa on yhtäläisyyteensä ja tämänkin on käsikirjoittanut Christopher Hampton. Valheita ja viettelyksiä muistetaan Pfeifferin, John Malkovichin ja Glenn Closen taitavista roolitöistä.

Chéri-elokuvan tarinassa Lea sekoittaa kahden nuoren, Edmeen ( Felicity Jones) ja Chérin ( Rupert Friend) alkavaa liittoa, sillä Lea ja Chéri ajautuvat suhteeseen, jonka tarkoituksena on lähinnä toistensa seksuaalisten halujen tyydyttäminen. Myöhemmin myös muut näkymät nousevat pintaan.

Frears ohjaa taitavasti, ja Darius Khondjin kuvaus sekä elokuvan puvustus ovat aivan huippuluokkaa. Frears muuntaa elokuvan sävytystä kohden melankoliaa ja samalla Chéri muuntuu myös yhä traagisemmaksi hahmoksi. Pfeifferin olemus säteilee ja hallitsee kokonaisuutta ja vain hänen kauttaan onnistutaan peittelemään tämän periodi- ja pukuelokuvan vajoamista tusinaluokkaan.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Stephen Frears. Käsikirjoitus: Christopher Hampton. Rooleissa: Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates. Tyylilaji: draama (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.