Che 2

CHE 2

HHHHH

Steven Soderberghin massiivinen, kaksiosainen Che-elokuva tulee jäämään historiaan jos ei muuta niin ainakin poikkeuksellisen kunnianhimoisena yrityksenä kuvittaa Ernesto "Che" Guevaran elämää vallankumouksen palveluksessa. Ensimmäinen osa kattoi vuodet 1956-1959.

Toinen osa lähtee liikkeelle vuoden 1965 tapahtumista, jolloin Che matkustaa Boliviaan levittämään vallankumouksen sanomaa suoran toiminnan kautta. Parin seuraavan vuoden tapahtumia katetaan kaiken kaikkiaan. Yhdeksän vuotta on siis kulunut niistä hetkistä, joihin ensimmäinen Che-elokuva päättyi. Katsojalle ei näitä välivuosia tilitetä mitenkään, vaan sen suhteen ollaan puhtaasti arvailujen varassa.

Toisessa osassa kuvataan Chen elämää ja taistelua viidakossa kaikkine siihen liittyvine vaikeuksineen. Elokuvan tekijöiltä kului kolme vuotta sen kaiken tutkimiseen, mistä lopulta toinen osa kasattiin. Toinen osa on intiimimpi ja henkilökohtaisempi lähestymistavassaan kuin ensimmäinen. Che nähdään pikkukahakoissa miestensä kanssa, ja myös jatkuvat astmakohtaukset rasittavat häntä.

Soderbergh kuvaa hyvin viidakkosodan tylsyyttä ja päivien hidasta etenemistä, mutta ei yllä tällä kertaa ensimmäisen osan intensiteettiin ja dramatiikkaan.

Benicio Del Toron roolisuoritus on jälleen kokonaisuutta kantava voima, ja ilman hänen sitovaa panostaan olisi vaikea kuvitella koko hankkeen onnistumista.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Steven Soderbergh. Rooleissa: Benicio Del Toro, Franke Potente. Tyylilaji: Draama (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.