Chester Brown – En koskaan pitänyt sinusta

Suom. Hans Nissen. Huuda Huuda 2012.

Kanadalaisen Chester Brownin sarjakuvia ilmestyi suomeksi kahden albumin verran 1990-luvun taitteessa. Kolmatta käännöstä saatinkin sitten odottaa 20 vuotta. Nyt pieni Huuda Huuda -kustantamo on tarttunut haasteeseen.

En koskaan pitänyt sinusta edustaa samaa omaelämäkerrallista, jopa tunnustuksellista kerrontaa kuin varhaisempi Playboy-tarinoita. Brown tarjoilee välähdyksiä estoisilta teinivuosiltaan. Tytöt pitävät hintelästä rillipää-Chesteristä, mutta hänelle on ylivoimaisen vaikeaa puhua tunteistaan sen enempää ihastuksensa kohteelle kuin sairaalle äidille.

Tarina etenee lyhyiden, irrallisten kohtausten kautta. Brown ei edes pyri noudattamaan klassista dramaturgiaa, vaan hän aloittaa kohtaukset ikään kuin kesken kaiken ja lopettaa ne taas ennen aikojaan.

Enimmäkseen Brown luottaa niukan dialogin voimaan, parissa merkityksellisessä kohdassa hän tuo mukaan oman kertojan äänensä.

Piirtäjänä Brown suosii vähäeleisyyttä ja äärimmäisen hentoa viivaa. Tässä albumissa hän käyttää hyvin väljää ja vapaata sivutaittoa.

Useilla sivuilla on enemmän valkoista pintaa kuin piirroksia. Ja siinä missä sarjakuvakerronnassa yleensä korostetaan yksittäistä ruutua kasvattamalla sen kokoa, Brownilla korostus syntyy siitä, että laaja valkoinen pinta ympäröi pientä ruutua.

Pisteet Huuda Huudalle pienestä kulttuuriteosta. Seuraavan Chester Brown -suomennoksen soisin näkeväni jo ennen vuotta 2032.

Juha Mäkinen