Chris Lynam: ErictheFred

Kaupunginteatterissa 11.7.2015

Murheellisten, ikääntyvien klovnien historia on pitkä. Elokuvista niitä löytää jo ennen Chaplinia, vaikkapa legendaarisen Lon Chaney vanhemman rooleista. Klovni ja koomikko Chris Lynam liittyy tähän seuraan sanattomalla ErictheFred-esityksellä ja samannimisellä hahmolla.

Esitys hyödyntää uudenaikaista videotekniikkaa, jolla hahmoja ja liikkuvaa kuvaa projisoidaan läpinäkyvään harsoon, eri kohtiin ja välillä laajalle alueelle. Lynam itse esiintyy harson takana, näyttämölle rajatulla alueella.

Esityksen tyyli on verkkainen ja tummanpuhuva, värimaailma lähellä mustavalkoista. Klovni maskeeraa ja pukee itsensä, koettaa tavoitella perhosten muodossa ilmeneviä unelmiaan ja kokee vastoinkäymisiä.

Hänen projisoitu kaksoisolentonsa, näyttämöpersoonansa tai miten sen tulkitseekaan näyttää välillä ohjailevan häntä ja pakottavan esiintymään. Elokuvapätkät näyttävät kauniilta, samoin rekvisiitta ja puvustus, mielenkiintoinen musiikki luo tunnelmaa ja parissa kohdassa videon ja esiintyjän vuorovaikutus on kekseliästä.

Tematiikka ei ole kovin omaperäinen, mutta kieltämättä aihe tarjoaa herkullisia komiikan ja tragiikan yhdistämisen mahdollisuuksia. Esitys näyttääkin paperilla hyvältä ? mutta todellisuudessa omat oivallukset jäävät niukoiksi. Lynam on saanut vaikutteita mykkäelokuvasta, mutta sen mestarit tekivät nämäkin perusasiat jo lähes sata vuotta sitten, ja paljon paremmin.

ErictheFredin melankolisen hitaassa ja hämärässä maailmassa viihtyy kyllä, ja esityksessä on hetkensä. Parasta on itsemurhaa yrittävän klovnin painoton poukkoilu yllättävästi kumisen hirttoköyden varassa. Toiminta kuitenkin näyttää usein päämäärättömältä, eikä jännite ota kasvaakseen missään vaiheessa.

Esitys saattaa toki olla lähtöisin tekijänsä hyvinkin henkilökohtaisista tuntemuksista. Harmi kyllä ainakin minulle se jäi esteettiseksi mutta etäiseksi pastissiksi, joka ei juuri herättänyt tunteita eikä uusia ajatuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.