Circus Uusi Maailma – Tripla

Circus Uusi Maailman tämänvuotinen iso teos Rajatila sijoittuu oivallisesti Kankaan vanhaan tehtaaseen, ja samassa rakennuksessa seikkailee myös pienimuotoisempi uutuus. Tripla-kokonaisuutta esitetään vain tämän viikon ajan.

Kyseessä on kolme pientä esitystä, joiden välillä yleisö johdatetaan tilasta toiseen pitkin pimeitä tehdaskäytäviä. Määrittelyä pakeneva kokonaisuus hyödyntää ainakin teatteria, akrobatiaa, performanssia ja tanssia.

150 on sirkuksen ohjaajan Seija Hakkaraisen outo pieni koreografia, jonka tanssijahahmo (Keijo Koskenharju) sijoittuu luonnollisesti osaksi Uusi Maailman omalaatuista kummajaisgalleriaa.

Paratiisissa Janne Moilanen ja Lotta Roukala ovat Aatami ja Eeva, kumpi nyt sitten lieneekin kumpi, tehtaan tupakkakopissa. Valot, elävä musiikki ja kiehtovat yksityiskohdat luovat vierailevan ohjaajan Fedor Goldbergin teokseen tunnelman, jossa on dramaattisista tapahtumista huolimatta jotakin viehättävää ja melankolista.

Hakkaraisen Deep Shit on kolmesta ainut, joka on jo aiemmin saanut kantaesityksensä – vuoden 2012 Yläkaupungin yössä. Tapahtumapaikka on jokin taloyhtiön kellarin, pihan ja olohuoneen yhdistelmä, jossa nuoret miehet (Sami Keinänen ja Mikko Kervinen) pelaavat pelejään.

Paratiisi on viitteellisesti tarinallista fyysistä teatteria, kun taas Deep Shit näyttää hetkittäin siltä kuin ei olisi esitys lainkaan. Tunnelma on koko Triplan avainsana: jokainen kohtaaminen luo omansa.

On jännittävää kulkea tehtaassa kummien äänten ja tuoksujen, avointen ovien ja hylättyjen laitteiden seassa ja päätyä ihmettelemään omalakisia pienoismaailmoja.

Esityksen ja sen ulkopuolisen raja hämärtyy. Reilun tunnin ilta saakin aikaan ennen kaikkea aistien virkistymistä.

Kahdeksantoista vuoden ikäraja johtunee enemmän seksistä kuin väkivallasta, mutta on syytä mainita, että mitään kovin härskiä ei elävänä nähdä. Käsittelytapakin taittuu lempeään ja koomiseen.

Sen sijaan nähdään kyllä ryhmän muistakin esityksistä tuttua monikierteistä huumoria, loistavia esiintyjiä ja sympaattisen kummia hahmoja, jotka paljastuvat hyvin inhimillisiksi, vai käykö siinä toisin päin?

Katsojalle jätetään täysi oikeus yhdistellä ja tulkita tapahtumia tai vain antautua niiden sisäisen logiikan vietäväksi.

Rujo kauneus ja monenlaisilla rajapinnoilla käyskentely saattavat aiheuttaa hyvälaatuista ihmetystä. Triplailta tarjoaa kolme pientä ateriaa maistiaisina persoonallisen nykysirkusryhmän moneen suuntaan kurkottavasta taiteesta.

Ohjaajat: Seija Hakkarainen, Fedor Goldberg. Musiikki: Pekka Huttunen, Eeva Lietonen. Valot: Arto Saarelainen. Esiintyjät: Janne Moilanen, Lotta Roukala, Eeva Lietonen, Ilkka Saarikoski, Pekka Huttunen, Sami Keinänen, Mikko Kervinen, Mika Rajala, Keijo Koskenharju.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.