Cloverfield

Dvd-uutuus Cloverfield on kerännyt arvostelijoilta kaikkea yhden ja viiden tähden väliltä. Myös katsojien mielipiteet ovat olleet yhtä moninaisia. On siis syytä tutkia tarkemmin, mistä oikein on kysymys.

Blairin noita teki sen jo

Jos Cloverfieldin tiivistää pelkäksi juoneksi, kyse on äärimmäisen kliseisestä hirviöleffasta. Valtava monsteri hyökkää New Yorkiin ja ryhtyy tekemään tuhojaan. Mutta oleellinen kysymys ei olekaan "mitä tapahtuu?" vaan "miten se tapahtuu?"

Elokuvan alussa tavataan joukko melko tylsiä ja epäkarismaattisia nuoria aikuisia, jotka kuvaavat toisiaan videokameralla. Kun hirviö sitten noin 20 minuutin kohdalla iskee, kuvaaminen jatkuu. Mutta enää kyse ei ole hauskanpidosta, vaan henkiinjäämisestä. Koko elokuva on siis kuvattu (muka) ihan tavallisella muutaman sadan euron digivideokameralla. Tavallaan Cloverfield on urbaani Blair Witch Project.

Kuva vinksallaan ja ääni tökkii

Kaaos on valtava, eivätkä elokuvan päähenkilöt itsekään tiedä, mitä Isossa Omenassa tapahtuu. Visuaalinen puoli kuvastaa tätä kaaosta. Kamera heiluu jatkuvasti valtoimenaan. Jos Cloverfield ei tee katsojaansa merisairaaksi, niin sitten ei mikään muukaan. Tekninen toteutus on tahallaan rupuinen, epäskarppi ja amatöörimäinen.

Elokuvan on ohjannut Matt Reeves mutta oleellisempana henkilönä pidetään tuottaja J.J. Abramsia (mm. Lost). Cloverfield herätti huomiota jo paljon ennen ensi-iltaansa ovelan mainos- ja nettikampanjan ansiosta. Minun on pakko lainata nyt Tekniikan maailman kuuluisia sanoja: suositellaan varauksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.