Coco Avant Chanel

COCO AVANT CHANEL
Maailman kuuluisimman jakkupuvun suunnittelijan Gabrielle "Coco" Chanelin (1883-1971) kehitysvuosista kertova Coco avant Chanel on yhtä tyylikäs kuin kohteensa.

Anne Fontaine on ohjannut hienovireisen luonnekuvauksen sen sijaan että olisi läpikäynyt Chanelin uran alusta loppuun. Keskittyminen varhaisvuosiin on onnistunut valinta. Maailmanmainetta kiinnostavampaa on nähdä, miten köyhä maalaistyttö menestyy neuvokkuutensa ansiosta. Tuloksena on syvällinen muotokuva epäsovinnaisesta poikatytöstä, joka halusi olla itsenäinen ja tehdä töitä.

Miehen vaatteissa

Coco ( Audrey Tautou) oli 12-vuotias, kun hänet sisarensa ( Marie Gillain) kanssa hylättiin orpokotiin. Sisarusten yrittäessä myöhemmin luoda uraa kabareelaulajina Coco törmää rikkaaseen seurapiirimieheen Etienne Balsaniin ( Benoît Poelvoorde). Balsan haluaa edistää Cocon uraa, mutta tytöstä ei ole laulajaksi. Tekosyyn varjolla Coco ilmaantuu pian Balsanin kartanoon.

Alentuvasta kohtelusta huolimatta Coco jää Balsanin luo ja ajan myötä omalaatuiset oman tiensä kulkijat kiintyvät toisiinsa. Kuvioihin ilmaantuu sitten sulava englantilainen liikemies Boy Chapel ( Alessandro Nivola) ja hurmaa varauksellisen Cocon.

Miessuhteiden pitkä kuvaus on perusteltua, koska Coco hyötyi molemmista miehistä. Samalla kuin vaivihkaa näytetään, miten aiemmin kabareen ompelijanakin työskennelleen Cocon kiinnostus pukusuunnitteluun herää.

Seurapiirien sivullinen tekee tärkeitä havaintoja. Hän protestoi ahdistavaa korsetti- ja hörhelömuotia vastaan ja muokkaa miesten vaatteista itselleen rentoja asuja. Sellaisia, joissa nainen kykenee toimimaan.

Cocon ja Etiennen yhteiselämän kuvaus on elokuvan parasta antia. Dekadentin seuramiehen ja suorapuheisen luonnonlapsen eipäs - joopas -suhteesta on saatu koskettava kuvaus, vaikka tuloksena olisi yhtä hyvin voinut olla paisuteltu draama.

Hennossa Tautoussa ( Amélie, Da Vinci -koodi) on sellaista pippurisuutta, mitä rooli vaatii. Coco oli valehtelija ja pyrkyri mutta myös herkkä rakastaja. Melankolinen tarina herättää empaatiaa haavoitettua sankaritarta kohtaan. Cocon ratkaisut ovat ymmärrettäviä ja elokuvan lähestymistapa raikkaan moderni.

Ohjaus: Anne Fontaine. Rooleissa: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain ja Emmenuelle Devos. Tyylilaji: draama (S).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.