Company Uusi Maailman Krypta-uutuudessa värit ja valonheittäjät ovat keskeisissä osissa

Jyväskyläläinen Company Uusi Maailma tunnetaan monitaiteisista esityksistään, joista tämän vuoden päätyö Krypta saa ensi-iltansa ensi perjantaina. Esittelyteksti mainitsee, ”hieman” arvoituksellisesti, teoksen sisältävän muun muassa kuparinväristä mystiikkaa, punavalkoisen voimisteluolohuoneen sekä sulokkaan sinihopeisen iskusävelmän.

Mistä Kryptan värikeskeisessä kuvailussa on kyse, Company Uusi Maailman taiteellinen johtaja ja ohjaaja, Seija Hakkarainen?

– Kryptassa, kuten Company Uusi Maailman tuotannoissa aina, on vahva, visuaalinen ja esteettinen lähtökohta. Sen kohtaukset ovat rakentuneet kronologisen kerronnan sijaan värien dramaturgiasta ja muodostavat ikään kuin eläviä maalauksia.

Kryptan suuntaviivat saivat alkunsa Cum Boys vol. 4 -projektin aikana kesällä 2018 Hakkaraisen, toisen pääosanesittäjän Henri Hiltusen ja valosuunnittelija Jere Suontaustan hedelmälliseksi osoittautuneesta yhteistyöstä.

– Saimme tuolloin reitin auki kohti Kryptaa. Keskinäisestä kemiastamme muodostui kolmio, josta käsin Kryptan lähtökohdat ja suuntaviivat alkoivat määrittyä.

Kolmio laajentui neliöksi, kun mukaan liittyi Company Uusi Maailman hovisäveltäjä Jukka Kaikkonen, joka on luonut esitykseen musiikin lisäksi myös digitaalisista visualisoinneista koostuvan Kryptan oman tv-kanavan.

Tärkeän panoksensa kokonaisuuteen tuo myös helsinkiläinen akrobaatti Jilka Repo.

– En suunnittele koskaan esitysten koreografiaa ennen kuin olen löytänyt sopivat esiintyjät. Sen jälkeen koreografiat muodostuvat korvamerkitysti heidän ominaisuuksiensa, olemuksensa, maneeriensa ja taitojensa pohjalta, Hakkarainen kuvailee.

Värien lisäksi Kryptassa keskeistä on myös valon ja valokaluston käyttö.

– Lamput tuottavat paitsi valoa, toimivat myös itsearvoisina dramaturgisina välineinä. Sen vuoksi on olennaista, että valosuunnittelusta vastannut Suontausta on ollut mukana projektin alkumetreiltä lähtien, Hakkarainen sanoo.

Esitykseen myös musiikkia ja äänityötä tehnyt ja näyttämölläkin piipahtava Suontausta onkin nimetty Kryptan apulaisohjaajaksi.

– Krypta on kollaasimainen esitys, jonka osioiden voisi ajatella olevan saman temaattisesti yhtenevän gallerian seinillä. Valojen ja visuaalisen dramaturgian ohella olen silmäillyt ja moderoinut osien jatkumoita. Kun esitys ei etene kronologisesti, vaan fragmentaarisetsi ja osin assosiatiivisesti, on olennaista miettiä, miten osioiden välillä liikuttaisiin luontevasti ja esimerkiksi lavasteiden suhteen ekonomisesti, Suontausta sanoo.

Keskeinen nikama Kryptan monitaiteiseen selkärankaan muodostuu jyväskyläläisen kirjailija Harry Salmenniemen runojen fragmenteista, jotka ovat pääosin hänen Yö ja lasi -runokokoelmastaan (2018). Hakkarainen hyödynsi Salmenniemen tekstejä jo vuonna 2016 Koodi tummille vyöhykkeille -teoksessa. Kryptassa niitä kuullaan muun muassa iskulauseina sekä saarnan, Krypta-tv:n ohjelman ja opetuskertomuksen osana.

Kryptan esitykset Juomatehtaan studiolla pe 10.5.–ti 14.5.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .