Concerto for Two Flutes and Orchestra - Jyväskylä Sinfonia

PATRICK GALLOIS, KAZUNORI SEO, JYVÄSKYLÄ SINFONIA Concerto for Two Flutes and Orchestra (Naxos)

Jyväskylä Sinfonian tuorein levyllinen Franz (1821-1883) ja Karl Dopplerin (1825-1900) musiikkia ei jätä kylmäksi. Ukrainassa syntyneet veljekset sävelsivät teoksia mm. yhdelle ja kahdelle huilulle. Sävellykset ovat kuulaita ja tuoreita. Tällä levyllä kuullaan kapellimestari Patrick Gallois'n sekä Kazunori Seon soolohuilujen taidokasta käsittelyä.

Gallois on huilusolisti, joka on esiintynyt maailmalla ansioituneiden kapellimestarien johdolla. Hänen huilunsa soi ja puhuttelee kuulijaansa. Orkesterin täyteläinen soitto antaa ilmaa ja tilaa huilun herkälle äänelle. Sovituksista vastaavat mm. Risto Keinänen, Jani Killönen sekä Jukka-Pekka Lehto. Jyväskylän sinfonian soittajat ovat todellisia ammattilaisia, jotka antavat soittaessaan täyden panoksensa. Tulkinta ei ole nuottien "ulossoittoa" vaan hengitystä soittimien kautta, musiikin vietävänä.

Gallois'n ja Kazunorin huilut soivat kepeän taidokkaasti ja johdattelevat matkalle ylös ja alas ilmojen teitä. Soittimien yhteen sulautuminen ja keskinäinen keskustelu tekee sävelistä virtaavaa voimaa, joka helistelee itkien ja onnea hersyen. Äänitys on tehty Laukaan kirkossa ja tulos on laadukasta klassista kuultavaa.

Levyllä kuullaan teoksia, joissa huilu kuljettaa korkeuksiin, kuten Fantaisie pastorale hongroisessa. Musiikki pysäyttää kuuntelemaan miten hento ja syvä voi huilun ääni olla; puhutteleva ja kyselevä. Yhteistyö orkesterin ja soolosoittajien kesken on yhtä sulavaa kuin vahvasti juurillaan olevan puun liikehdintä tuulessa. Kun karvat eivät nyt nouse pystyyn pakkasesta niin sävelten harmoniasta kyllä.

KIRSI TAIVAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.