Coraline ja toinen todellisuus 3D

CORALINE JA TOINEN TODELLISUUS 3D (CORALINE 3D)
Brittikirjailija Neil Gaimanin tunnettuun romaaniin Coraline varjojen talossa pohjautuu Henry Selickin ohjaama 3D-animaatioelokuva Coraline ja toinen todellisuus, joka on hieno näyttö tämän tekniikan mahdollisuuksista. Fantasia pursuaa esiin rikkaana, stop-motion-tekniikka yhdistettynä 3D-kuvaukseen tuo hahmot lähelle ja kun itse tarinakin on kiinnostava, voi kokonaisuutta pitää onnistuneena.

Coralinen hahmo (äänenä Dakota Fanning) menee myös animaation historiaan persoonallisena luomuksena. Hän ei ole kuka tahansa unelmoiva pikkutyttö, vaan terävä ja itsenäinen nuori, joka tekee omat päätöksensä ja kamppailee lopussa perheensä puolesta.

Perhe-elämä vaikuttaa alussa tylsältä, vanhemmat työskentelevät omissa oloissaan, eikä heillä ole aikaa lapselleen. Coraline etsii jännitteitä elämäänsä muualta, eikä aikaakaan kun hän löytää heidän ikivanhasta talostaan salaisen oven ja sen takana käytävän, joka johtaa toiseen taloon.

Siellä elävät hänen "toiset vanhempansa", alussa Coralinesta hyvin kiinnostuneet ja sympaattiselta vaikuttavat henkilöt. Myöhemmin heidän todellinen luonteensa paljastuu ja varsinkin äiti ( Teri Hatcher) osoittautuu melkoiseksi kummajaiseksi.

Intiimillä tasolla

Tarina on luotu hyvin intiimiksi ja Coralinen oma näkökulma on kaiken aikaa keskeinen. Näin laajat ja monille lasten saduille ominaiset eeppiset tasot on korvattu henkilökohtaisemmalla otteella. Tämän myötä Coralinen kokemuksiin on helppo samaistua. Coralinen matka on tunnelmaltaan jännittävä ja visuaaliselta toteutukseltaan hohdokas.

Henry Selick ( Nightmare Before Christmas) kykenee 3D-tekniikalla laajentamaan Coralinen ja katsojan kokemusmaailmaa, mutta siten, että se on kaiken aikaa sovussa tarinan kehittelyn kanssa. Tekniikka on loisteliasta, mutta ei karkaa itsetehostukseen, vaan pysyy kontrollissa. Yksityiskohtien ja värimaailman rikkaus tulee hämmästyttämään kaikenikäisiä katsojia.

Ohjaus: Henry Selick. Rooleissa (ääninä): Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, Ian McShane. Tyylilaji: animaatio (K7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.