DVD - Yö

Italialaisen taiturin Michelangelo Antonionin (1912–2007) vuonna 1961 ohjaama kuuluu hänen tuotantonsa ytimeen, 1960-luvun alussa tehtyyn trilogiaan, jonka muut osat ovat Seikkailu (1960) ja Kuumetta (1963). -elokuvassa Antonionin kamera seuraa Lidiaa (Jeanne Moreau) ja hänen aviomiestään Giovannia (Marcello Mastroianni) yhden yön ajan kun he vaeltavat Milanon katuja, vierailevat klubeissa, osallistuvat juhliin ja kohtaavat heidän välilleen hiljalleen kehkeytyneen apatian ja rakkaudettomuuden.

He ovat myös kietoutuneina kohdalleen osuviin vieraisiin, hetkellistä yhteyttä ja intohimoa etsien. Giovanni kokee vetoa Valentinaa (Monica Vitti) kohtaan ja Lidia jakaa hetkiään Roberton (Giorgio Negro) kanssa.

Antonionin elokuvassa avioliittoa paloitellaan mikroskooppisella tarkkuudella. Ja tämän Antonioni osasi ehkä paremmin kuin kukaan muu. Hän näyttää modernin ihmisen vieraantuneisuuden vähäeleisesti mutta tehokkaasti.

on elokuvallista arkkitehtuuria: taiteen ja elokuvan kohtaaminen tapahtuu suurkaupungin pilvenpiirtäjien varjossa. Antonionin elokuvien naiset ovat eroottisia vaeltajia, nomadeja, jotka etsivät kohtaloaan. -elokuvassa Jeanne Moreau kävelee läpi kaupungin. Hän on kotonaan kaupungin valoissa. Kamera etsii häntä milloin minkin kulman takaa ja löytää hänet sitten vasten jotain rakennusta. Hän kokee ja tuntee kaupungin tilat, koskettelee sieniä ja aistii kaiken. Tällaisen tunnelman rakentajana Antonioni oli mestarillinen. Katsojastakin tulee matkustaja, joka kokee nämä näkymät. Niiden myötä kaupungin tila ja elokuvallinen tila yhtyvät majesteetillisesti.

JARMO VALKOLA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.