Day Watch

Itänaapurissa on reilut 140 miljoonaa asukasta. Luulisi, että noin suurelle porukalle kannattaa tehdä kotimaisia elokuvia. Silti ainakin Suomeen uusia venäläisiä elokuvia saapuu harvoin. Dvd-uutuus Day Watch (Dnevnoy dozor) on sellainen. Vaikka Andrei Tarkovski olisi teille kirosana, lukemista kannattaa jatkaa.

Pikkuleffasta kasvaa trilogia

Timur Bekmambetovin ohjaaman Day Watch on paljon lähempänä Matrixia kuin Tarkovskia. Tyylilaji on fantasia, joka on selkeästi kallellaan kauhun ja toimintaelokuvan suuntaan. Day Watch on jatkoa Night Watchille (2004), josta tuli pienestä budjetistaan huolimatta Venäjällä kova hitti.

Trilogian päättää Twilight Watch vuonna 2009. Se tehdään Hollywoodissa Fox-studion rahoilla englanniksi. Day Watch jatkaa Night Watchin tarinaa. Jos edellinen osa ei ole tuttu, kannattaa kummatkin leffat katsoa samaan putkeen.

Perinteistä venäläistä

Kyse on - kuinkas muuten - hyvän ja pahan voimien välisestä taistelusta. Tapahtumat sijoittuvat nykyajan Venäjälle. Hyvä vampyyri Anton ( Konstantin Khabensky) saa selville, että hänen poikansa on pahisten palveluksessa ja on oikea emäpahis.

Juoneen on turha mennä kovin syvälle, sillä se saisi toimivan elokuvan kuulostamaan turhan typerältä. Day Watch ei ole pelkkä kopio Hollywoodin erikoistehosteleffoista. Miljöössä ja varsinkin ihmisissä on paljon perinteistä venäläisyyttä. Suomalaiset ymmärtävät Day Watchin melankolian paremmin kuin hymyilevät jenkkipellet. Sen minkä Day Watch tarinankerronnassa häviää, sen se tyylissä voittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.