Diana

Saksalaisen Oliver Hirschbiegelin uutuuselokuva Diana kuvaa tämän ”sydänten kuningattaren” kahta viimeistä vuotta ennen hänen traagista kuolemaansa vuonna 1997. Tarinan on kirjoittanut Stephen Jeffries ja se perustuu Kate Snellin vuonna 2001 julkaisemaan kirjaan Diana: Her Last Love. Elokuvan pääosassa on Naomi Watts, joka on opetellut aivan kiitettävästi Dianan kävely- ja sanailutyylin ollakseen hyvä roolissaan.

Kerronnassa kuvataan Dianan salarakkautta pakistanilaiseen sydänkirurgiin Hasnat Khaniin (Naveen Andrews), johon prinsessa tutustuu erään sairaalakäynnin yhteydessä. Heidän suhteensa toimii elokuvan ytimenä ja katsojaa vakuutetaan yhtenään kuinka hankalaa Khanin on olla tekemisissä maailman tarkimmin vahditun naisen kanssa. Elokuvan tapahtumissa liikutaan samalla Dianan mukana ympäri maailmaa, aina Angolan miinakentiltä Lahoreen, Sydneyyn, Sardiniaan ja Sarajevoon ennen kohtalokkaita Pariisin päiviä.

Vuonna 2004 Hitlerin viimeisistä päivistä vahvasti kertoneen Perikato-elokuvan ohjannut Hirschbiegel ei ole tällä kertaa ollenkaan samalla tasolla kuin tuossa aiemmassa teoksessa. Diana on ulkokohtainen ja teoksen pääpaino on romanssissa ja sen salailussa, jolloin monet muut asiat jäävät vaivihkaa taka-alalle. Varsinkin loppua kohden kerronnan taso heittelee kun paparazzien alituiseen ahdistama Diana käy omaa sotaansa mediaa kohtaan.

Naomi Watts säilyttää energisyytensä pääroolissa, eikä Naveen Andrewsin suorituskaan toivoton ole, mutta todellinen kemia heidän väliltään uupuu. Lisäksi Hirschbiegelin luomat kerronnalliset painotukset ja näkökulmien valinnat tuntuvat paikoin kovin tehdyiltä, jolloin henkilökuvien uskottavuuden suhteen ollaan alituiseen enemmän tai vähemmän vaakalaudalla.

Ohjaus: Oliver Hirschbiegel. Rooleissa: Naomi Watts, Naveen Andrews, Geraldine James. Tyylilaji: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.