Donna Leon - Ystävä sä lapsien

Donna Leon
Ystävä sä lapsien
Suom. Kristiina Rikman. Otava 2009. 280 s.
Donna Leon käsittelee Venetsiaan sijoittuvissa suosituissa dekkareissaan rankkoja aiheita. Hän poimii aina kirjaan yhden kipupisteen ja kuvaa näin laajemminkin italialaista yhteiskuntaa.

Tällä kertaa kohu nousee siitä, kun karabinieerit mukiloivat törkeästi lastenlääkärin ja sieppaavat tämän puolitoistavuotiaan pojan. Isää syytetään lapsen hankkimisesta laittomin keinoin.

Komisario Guido Brunetti jäljittää aluksi lapsikauppaa, kunnes tutkimukset saavat uuden suunnan. Tapahtumien taustalta paljastuu inhimillinen tragedia kaikessa karuudessaan.

Leon jättää useimmiten tapaukset hiukan auki. Vaikka syyllinen löytyy lähes poikkeuksetta, niin on eri asia päästäänkö syylliseen kiinni ja rangaistaanko häntä. Leon kuvaa näin todenmakuisesti elämää, joka ei useinkaan suju odotetusti.

Leonin realistinen tapa käsitellä aiheita on virkistävä poikkeus moneen perusdekkariin verrattuna.

Brunetti-kirjojen ystävät ovat viehtyneet erityisesti Leonin tapaan kuvata päähenkilön perhettä ja Venetsiaa. Tälläkin kertaa Paola-vaimolla on painavaa sanottavaa muun muassa karabinieerien toiminnasta ja lasten asemasta.

Venetsia puolestaan elää seesteistä varhaissyksyä, jolloin suuret turistilaumat eivät enää mellasta hunnilaumojen tapaan sen kujilla ja toreilla. Niinpä Brunettikin silmäilee rakasta kaupunkiaan lempeästi.

Brunetti-dekkareiden taso heittelee jonkin verran, mutta useimmat niistä nousevat rikoskirjojen eliittiin. Tuorein teos Ystävä sä lapsien on vankkaa keskitasoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.