Eeva Heilala - Tässä iässä

EEVA HEILALA
Tässä iässä
Tammi 2009, 75 s.
Eeva Heilalan (s. 1934) runojen perusta on maaseutuelämän kuvissa ja luonnon itseisarvoisesssa läsnäolossa. Kahdeksas runokokoelma Tässä iässä jatkaa aikaisemman tuotannon pohjalta.

Runoissa luodataan suhdetta ympäröivään maailmaan, ihmisiin ja itseen. Arkisen elämän kuvat, ihmettely ja havainnot kiteytyvät selkeiksi, lyhyiksi säkeiksi. Heilala on Pohjois-Pohjanmaalla asuva maatilan emäntä ja runoilija.

Vanhenemisen rinnalla runoissa ovat lapsuudenmuistot: "Lapsenlapsesi vuoksi pystytät/ vielä juhannuskoivut portaiden eteen./ Pienen on kuultava aivan läheltä/ puhdasrunkoisen puun kesälaulu". Asetelma muistuttaa Helena Anhavan kokoelmaa Kukaan ei tiedä (2008). Paikoin Heilalan runoja väsyttävät postikorttilausahdukset kuten "Ole ihmettelevä lapsi,/ maailma hehkuu sinulle". Perusotteeltaan runot ovat yksinkertaisia, pieniä tiloja, joista voi avautua kokonainen maailma.

Heilalan runoissa on ilahduttavaa vastarintaa kiireistä ja kasvotonta aikaa kohtaan: maaseudun elämä vanhenevan naisen näkökulmasta asettuu paikalleen tuntien oman arvonsa. Tämänkaltaisen maailman kuvaamisella on kiistämätön paikka suomalaisessa runoudessa.

Heilalan runoille löytynee yllättävän kirjava lukijakunta, koska runoista huokuva rauha suhteessa luontoon ja itseen vastaa johonkin sellaiseen, mihin on suuri tarve.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Näkökulma: Juice kertoo Leskisestä ja Tove Janssonista – Elämäkertaelokuvan nimi on tyypillisesti lohduttoman tylsä

Kirja-arvio: Missä vaiheessa se Kekkonen puhuu? – Tasavallan Presidentti -yhtyeen rumpalilta julkaistiin muistelmat

Kirja-arvio: Kuin jännitystarinaa – Jyväskyläläinen Tenho Immonen teki ansiokkaan historiikin surf popin legendasta The Beach Boysista

"Tämä on nyt tätä lavastajien taikaa" – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu -näytelmän kakunpäällyskirsikka ovat tietyllä tavalla hyvin erityislaatuiset lavasteet

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö hankki Anselm Kieferin Kalevala-teoksen – Esille Mänttään maaliskuussa

Salaperäisen kuvaajan valtava elämäntyö löytyi sattumalta – Valokuvamaailman sensaation näyttely avautui Suomessa

Kirja-arvio: Kosto on suolainen – Margaret Atwoodin kekseliäs sovitus Shakespearen Myrskystä on teatteriharrastajan unelmaromaani

Kirja-arvio: Todellisuus on kuviteltua – Lume-kirjan voi lukea henkisen sekoamisen kuvauksena

"Kyllä hän ihan tahallaan vähän kärjistikin" – Musiikkineuvos Klaus Järvinen muistetaan Levyraadista

Simpsoneiden intialaiskauppiasta ääninäytellyt jättää sarjan arvostelun vuoksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.