Eeva Vuorenpää - Arvet

EEVA VUORENPÄÄ

Arvet

Minerva 2011. 244 s.
Eeva Vuorenpää on käsikirjoittanut ja ohjannut lukuisia kulttuuridokumentteja, joita on esitetty ulkomaita myöten. Hänen kirjallista tuotantoaan ovat myös kartanoromaanit Kotkansilmä, Kotkansilmän perintö ja Kotkansilmän uusi loisto.

Vuorenpään neljäs romaani Arvet kuvaa kahden naisen sotakokemusta. Eletään vuotta 1941. Aiju on 4-vuotias suomalaislapsi, jonka isä on "siellä jossakin". Nina on taas 10-vuotias juutalaistyttö, jonka lapsuudesta ja nuoruudesta lohkaistaan viiden vuoden pala, jonka hän viettää sisariensa ja äitinsä kanssa Ravensbrückin keskitysleirillä Saksassa. Aiju taas viettää seitsemän viikkoa elämästään sotasairaalassa ainoana lapsipotilaana.

Romaani etenee Aijun ja Ninan tarinoilla vuorotellen. Naiset tapaavat toisensa Tallinnaan menevällä laivalla.

Alku on romaanin heikoin osa, kliseiset ilmaisut tuovat mieleen viihderomaanin, mutta tilanne muuttuu. Ilmaisu syvenee ja järkyttävät sotakokemukset, jotka ahdistavat kummankin naisen muistoja, tempaavat valtaansa niin, että paikoin romaania luulee omaelämäkerralliseksi tilitykseksi.

Vuorenpää onnistuu menemään kummankin lapsen maailmaan uskottavasti. Samaan aikaan pinnan alla kulkee järkyttävä dokumentti: 34 juutalaislapsen kohtalo Pärnussa. Tragedian tapahtumapaikkakin, palanut synagoga löytyy romaanin viime lehdillä kuin etsien selitystä tapahtumille, joiden äärellä selitystä ei ole. Tämän romaanin luettuaan maailma ei ole enää entisensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.