Ei kiitos

Heli (Anu Sinisalo) haluaisi seksiä, mutta aviomies Matti (Ville Virtanen) ei suostu sitä hänelle antamaan. Tähän pisteeseen on ajautunut keski-ikäisen avioparin suhde Samuli Valkaman ohjaamassa draamakomediassa Ei kiitos, joka pohjautuu Anna-Leena Härkösen samannimiseen romaaniin (2008).

Heli on kyllästynyt parisuhteeseensa, joka muistuttaa enemmän sisarussuhdetta kuin avioliittoa. Matti ei ole halukas selvittämään tilannetta, joten Heli päättää tehdä itse jotain räväkkää sen korjaamiseksi.

Kuin vastauksena Helin ongelmaan, hänen vetämälleen saksan kurssille ilmaantuu kuuma pakkaus, häntä reilusti nuorempi Jarno (Kai Vaine). Sen jälkeen läheisyyttä sitten piisaakin, tai ainakin reipasta seksiä.

Parisuhteen väljähtyminen on ikuisuusaihe, josta käsikirjoittajat Samuli Valkama ja Heikki Paavilainen saavat esiin kiinnostavia ulottuvuuksia humoristisella otteellaan. Heidän apunaan on tietysti Härkösen rempseä teksti, jossa nimenomaan miehen haluttomuus on se juttu.

Heli haluaisi eloa mieheensä, tunnolliseen kotihiireen, joka ei kykene spontaaneihin tekoihin millään saralla. Kankea ja ehkä vähän masentunutkin mies ei puhu, vaikkei hänkään tyytyväinen ole. Ville Virtanen näyttelee Mattia lempeän humoristisesti. Matti on monin tavoin tyypillinen suomalainen mies, jollaisia ei kuitenkaan elokuvissa usein tarkastella näin läheltä.

Ensimmäisessä elokuvapääroolissa nähtävän Anu Sinisalon Heli on myös maanläheinen samastumiskohde, ei mikään puumanainen. Jarno on henkilöistä arvatenkin yksiulotteisin.

Pariskunnan koti näyttäytyy puhumattomuuden alueena, josta ainoa paria nykyisin yhdistävä asia, teini-ikäinen tytär, lähtee kesäksi kielikurssille. Heli toivoo kahdenkeskisen ajan elvyttävän parisuhteen.

Elokuvan keskeiseksi kysymykseksi nousee, mitä tehdä, jos halut eivät kerta kaikkiaan kohtaa. Se, mitä Heli tekee, on useammin nähty miehen reaktiona. Mitenkään radikaalina hänen tekoaan ei enää kuitenkaan voi pitää.

Sitä paitsi, elokuvahan näyttää, että naisen minäkuva on edelleen riippuvainen miehestä. Naisen tarve saada positiivista huomiota tuodaan hykerryttävästi esiin lomakohtauksissa, joissa Matti kuvaa kaikkea mahdollista, mutta ei vaimoaan.

Toimivaa ja haluavaa naista ei syyllistetä. Ylipäätään ketään ei syyllistetä teoistaan ja kaiken kaikkiaan elokuvassa löydetään positiivinen tapa ajatella elämää eteenpäin. Kerronnassa on epäsuomalaiselta tuntuvaa kepeyttä.

Keski-ikäisten tunteiden ottaminen tarkasteluun on kannatettavaa, sillä ihmisellä on tunne-elämää vielä päälle nelikymppisenäkin. Samaan aikaan Ei kiitos on kioskikirjallisuuden elementtejä sisältävä kuvaus naisen päiväunelmista.

Ohjaus: Samuli Valkama. Rooleissa: Anu Sinisalo, Ville Virtanen ja Kai Vaine. Lajityyppi: komedia, draama. K 12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.