Ei lainkaan pöntömpi juttu

TEATTERIKONE

Pönttöjuttu

Ensi-ilta Joutsassa 12.7.2008

KESÄTEATTERI

Lauantaina puolenpäivän aikaan Haihatuksen pellolle pölleistä ja valokatteesta kyhätystä katsomosta puuttuu yksi henkilö, jonka ehdottomasti olisi pitänyt olla paikalla Teatterikoneen Pönttöjutun ensi-illassa. Hän on meidän perheen Matti, jolle jätteiden lajittelu on etäinen ja abstrakti käsite puhumattakaan käytännöstä; käsi ei heilahda oikean pussin suuntaan, aivo ei toimi. Oletettavasti heikäläisiä on maailmassa muitakin.

Onneksi tunnelmallinen katsomo oli täpötäynnä niin lapsia kuin aikuisiakin. Mika Terävä on käsikirjoittanut ja ohjannut raikkaan ja terävän jutun elävistä roskiksista, jotka pakahtuvat ihmisten lajittelemattoman jätekuorman alla. Napakan, hieman yli puolituntisen esityksen juoksutuksessa ehditään puida niin roskisten tunne-elämä kuin kerrostalon persoonatkin. Teksti on oivaltava ja hauska, hyvärytminen ohjaus luottaa vapautuneeseen ja rentoon näyttelijäntyöhön.

Annu Sankilampi, Minna Tuomanen ja Aaro Vuotila ovat valovoimaisia näyttelijöitä, jotka eivät tarvitse kummoista tekniikkaa tai tilaa synnyttääkseen teatterin ihmeen. Heidän hoteissaan roskikset syttyvät persooniksi ja Vuotilan esittämät talon asukkaat neiti Tsutsunen, B-rapun Karppanen ja raketintekijä Romppainen ovat aivan hillittömiä.

Näytelmän varsinainen kohdeyleisö on lapset, mutta ei se tee pahaa aikuisellekaan. Teatterikoneen tapa tehdä lastenteatteria on lapsen älyä kunnioittava ja hoksottimia ruokkiva. Pönttöjutussa ei lässytetä eikä saarnata. Sympaattisen nukkavierussa näytelmässä on yllin kyllin draamaa, iloa ja jujua.

PAULIINA SIEKKINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.