Keuruun kaupungin myöntämän Einari Vuorela -runopalkinnon finalistit julkistettiin

Keuruun kaupungin myöntämän Einari Vuorela -runopalkinnon finalistit julkistettiin perjantaina.

Syyskuun 10. päivänä jaettavaa palkintoa tavoittelevat seuraavat teokset: Olli Heikkosen Teoria kaikkein pienimmistä (Tammi 2014), Susinukke Kosolan eli Daniil Kozlovin Avaruuskissojen leikkikalu (Sammakko 2016), Sirpa Kyyrösen Ilmajuuret (Otava 2016), Harry Salmenniemen Pimeän lehdet (Otava 2015) ja Kristiina Wallinin Valon paino (Tammi 2016).

Palkintolautakunnan puheenjohtaja on kirjailija Jukka Koskelainen sekä jäseniä kirjailija Johanna Venho ja teatterinjohtaja, ohjaaja Kimmo Lavaste.

Runopalkinto on Keuruun kaupungin vuonna 1997 perustama huomionosoitus maamme runoilijoille, runolle ja kielelle. Joka kolmas vuosi jaettava 8 500 euron suuruinen tunnustus annetaan kirjailijalle ansiokkaasta suomenkielisestä runoteoksesta.

Runoilija Einari Vuorela syntyi Keuruun Jukojärvellä 7.8.1889 ja kuoli Helsingissä 1972. Hänet on haudattu Keuruulle.

Palkintolautakunta kuvasi finaliin päässeitä teoksia näin:

Olli Heikkonen: Teoria kaikkein pienimmistä

Proosarunoissa kaikki on liki, niin metsä kuin historia, ikään kuin samanarvoisena suuressa luonnonkierrossa. Mutta luonto nähdään uudessa valossa, se sekaantuu tajuntaan ja tekee temppuja.

Runoja kantaa poikkeuksellisen rikas kieli, samaan aikaan vuolas ja täsmällinen. Kokoelma tarjoaa lisäksi sarjan puhutteluja, sanontoja ja sanaparsia, mikä tuo siihen yllättävää huumoria. Näin luonto ja kulttuuri sekoittuvat maukkaasti porisevaksi keitokseksi, joka tulvii sattumia.

Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu

Kosola on saanut huomiota yhteiskunnallisen runon kirjoittajana. Sellaisia ei liiemmälti ole esiintynyt viime aikoina. Mutta Kosola turvautuu kerkeästi vaihtuviin kuviin ja yllättäviin käänteisiin pikemmin kuin julistuksiin ja selkeisiin mielipiteisiin. Maisemat ja tunnelmat vaihtuvat vinhaa vauhtia.

Kokoelma toimii pohjimmiltaan niin kuin runouden pitäisi toimia, ravistaa näkemään tarkemmin, ajattelemaan omaa tilannetta ja ympäristöä toiselta kantilta. Se onkin ainoa turva sattumanvaraisessa maailmassa, jossa väijyy koko joukko vaaroja ja kuluneita puheenparsia. Kliseitä kokoelma purkaa väliin karnevalistisesti, väliin purevasti.

Sirpa Kyyrönen: Ilmajuuret

Kyyrönen kirjoittaa naisena olemisesta, äitiydestä ja luonnosta. Teemat ovat ikiaikaisia, mutta hän käsittelee niitä yllättävästi ja ajatuksia herättävästi. Äitiys on paitsi synnyttämistä rakastamista ja huolehtimista myös omistamista, luopumista, syyllisyyttä ja itsekkyyttä. Kyyrönen kokee luonnon kaikilla aisteillaan, kaiken täyttävänä voimana. Ilmajuuret ovat symboli sekä lapsille että luonnolle. Ihminen on osa luonnon ikuista kiertokulkua.

Teoksen kieli on voimakasta, konkreettista, sujuvaa, aisteihin vaikuttavaa ja moniselitteistä. Se kuljettaa lukijaansa luonnon ytimeen, missä kaikki olevainen kohtaa.

Kokoelma on puheenvuoro ihmisen ja luonnon ykseydestä.

Harry Salmenniemi: Pimeän lehdet

Teos on hienopiirteisiä lauseita päivän kääntöpuolelta. Se tapahtuu tajunnan todellisuudessa, jossa opitun kielen lait eivät päde. Ehjistä ja kirkkaista lauseista syntyy kokonaisuus, joka on reikiä täynnä. Kirja sanallistaa päivänvalossa puhutun alla piilevää kokemuksen tasoa.

On parisuhde, on minä ja sinä. Se, mitä saamme niistä lukea, ei ole odotusten mukaista. Salmenniemen lauseet ikään kuin tyhjentävät itsensä, syövät oman merkityksensä. Jäljelle jää riisuttu havainto, ja sen ylle hitaasti sulkeutuva pimeys, joka kirjan loppua kohden alkaa aueta vapauteen.

Kristiina Wallin: Valon paino

Wallinin surun ja kaipauksen runoelma isän kuolemasta hohtaa syvältä nousevaa valoa. Sen tanssivien ja aaltoilevien säkeiden lomaan jää tähystysaukkoja ja tilaa hengittää. Kirja on samaan aikaan fragmentaarinen ja yhtenäinen kokonaisuus.

Lohtu nousee siitä, että muistot elävät. Kaikki ajat ovat tässä. Pikkulikkarimppakinttu juoksee lapsuuden pellon poikki taloon, jonka tyhjissä huoneissa menneet päivät ovat tallella.

Wallin kääntää painavaa valokiilaansa kohti kuolemaa eri laidoilta. Esiin nousevat kuvat ovat villinraskaita, harsonkeveitä ja avaavat lukijan mielessä yhä uusia ikkunoita avoimeen tilaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .