Ekomatkakirja ei kelvannut isoille kustantamoille

Minut hyväksytään ja jopa palkitaan, kun pysyn fiktiossa, mutta annetaan turpaan, kun tuotan näitä ekologisia matkakirjoja.

Lahden kirjailijakokous alkoi perjantaina keskustelulla ilmastonmuutoksesta, kun ensimmäisenä ääneen pääsi kirjailija ja ekomatkakirjojen kirjoittaja Pirkko Lindberg. Hän kertoi, kuinka Otava Suomessa ja Bonnier Ruotsissa eivät suostuneet kustantamaan yhtä hänen kirjaansa, koska olivat odottaneet jotakin aivan muuta kuin ydinvoiman vastaista ekologista matkakirjaa.

– Minut hyväksytään ja jopa palkitaan, kun pysyn fiktiossa, mutta annetaan turpaan, kun tuotan näitä ekologisia matkakirjoja. Ne kuuluvat aivan selvästi kategoriaan ei-toivotut-teokset, Lindberg sanoi.

Lindbergin mukaan kirjailijan tehtäviin nimenomaan kuulu rajojen rikkominen. Hän kertoi Schildtsin (nyk. Schildts & Söderströms) lopulta julkaisseen kirjan. Sitä myytiin kirjailijan muistin mukaan noin 10 000 kappaletta.

Lindbergin jälkeen keskustelu Fukushimasta jatkui, kun japanilainen Hideo Furukawa kertoi synnyinkaupunkiaan Fukushimaa kohdanneesta katastrofista. Furukawa ei kuitenkaan tuomitse ydinvoimalaitos Tepcoa toisin kuin monet muut japanilaiset. Hän sanoo, ettei mennyt mukaan protesteihin, koska kaikilla asioilla on myös toinen puoli.

Hän kertoi tarinan lapsesta, joka selvisi tsunamista mutta menetti siinä läheisiään. Lapsen isä työskenteli Fukushiman ydinvoimalassa ja työskentelee edelleen yrittäen parhaansa mukaan saada tilanteen hallintaan. Hän saa suuria annoksia säteilyä yrittäessään pelastaa mitä pelastettavissa on.

Joidenkin mielestä kaikki Fukushimassa työskentelevät ovat pahoja. Furukawan mielestä eivät ole.

– Terrorismi, joka leviää kaikkialla maailmassa, tuntuu alkavan ihmisistä, jotka unohtavat maailmoja alkujaankin olevan monta, kirjailija sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolalaisrunoilija uskoo kotimaalleen käyvän vielä hyvin: Ei tämä ole demokratian loppu