Elämä on laajasti luova teko

VOIMAA JUURISTA - YHTEISNÄYTTELY

Äänekosken Laaja-Artissa

3.8. 2008 asti

NÄYTTELYT

Äänekosken Laaja-Art-taidetilan kesänäyttely kantaa nimeä Voimaa juurista. Yhteisnäyttelyn taiteilijat ovat kaikki sukua maalari Arvi Löytynojalle, jonka työt ovat eräänlaisena esipuheena kokonaisuudelle. Sukukronikoiden rakentelu on yleinen ilmiö ja usein vain tekijöille itselleen motivoitua. Olinkin valmistautunut ulkokohtaiseen näyttelyyn - ja ilahdus oli suuri huomatessani olleeni täysin metsässä.

Laaja-Artin tila sijaitsee syrjässä, mikä mahdollistaa poikkeuksellista itsenäisyyttä omalakiselle näyttelytoiminnalle. Samalla se vaatii vahvaakin vahvempaa sitoutumista; taiteen eteen tehty työ tulee talkoovoimasta ja sydämestä. Sen seurauksena taideteoksista paistaa ihmisyys vaikutelmien luomisen sijasta, tätä ominaisuutta voisi kuvata pelkistymiseksi.

Samaten matkanteko syrjäiselle Laaja-Art-tilalle muodostuu olennaiseksi osaksi näyttelykokonaisuutta, jonka läpikäyminen ajaa hyvälle taiteelle tunnusomaisesti perustavien kysymyksien äärelle.

Voimaa juurista -näyttelyn työt ovat monipuolisia. Nuorimmat tekijät ovat alle 10-vuotiaita ja vanhin yli 90. Työt ovat syntyneet vuosien 1930-2008 välillä. Pääosassa on maalaustaide, joka liikkuu realistisesta tyylistä mallitutkielmien ja naivismin kautta aina abstraktiin ekspressiivisyyteen.

Rinnalla kulkevat hienosti nuorison omia uria kulkevat teokset, joista huokuu luovan työn ilo. Osa teoksista vaikuttaa puhdetöiltä, kun taas toisista välittyy syvän kokemuksen jäljet.

Laaja-Artin vaikuttavin kokonaisuus löytyy Galleriavintiltä. Tanssija Päivi Aura ja maalari Maisa Kivi ovat tehneet Viiva la tanssi -yhteistyöprojektin, joka perustuu taidelajien vuoropuheluun. Auran tanssi ja Kiven maalaaminen kietoutuvat toisiinsa, niin että tanssin liike on samanaikainen maalaamisen aktin kanssa. Teos koostuu videosta, jossa Aura tanssii Kiven maalatessa sekä Kiven maalauksista. Tanssin liike yhdistyy maalaavan käden liikkeeseen, joka on jäljentänyt kankaalle ja paperille hyvin intensiivisiä kuvia.

Kiven maalaukset ilmentävät sitä piirrettä, mikä tanssiin ja kuvaan liittyy: että ne eivät ole sanoissa eivätkä suoraan sanallistettavissa. Maalaukset synnyttävät ihmeellisellä tavalla tanssin jäljet katsojaan, kuin muistikuvan.

Teoksista huokuu vahvasti orgaanisuus, voima sekä liike. Sama liike, joka on muuttunut tanssiksi on jäänyt maalaukseen. Kivi kutsuu töitään impulsiivimaalauksiksi. Taidelajien vuoropuhelu on tehnyt hänen ilmaisustaan ruumiillista ja vapautunutta, mikä töitä katsellessa välittyy avautumisen kokemuksena.

Tämänkesäinen Laaja-Artin näyttely jää sen viimeiseksi, ja jäähyväiset ovat hienot. Tila soveltuu taidenäyttelytoimintaan loistavasti. Se pystyy osoittamaan taiteessa olevan yhteisöllisen voiman. Teosten kokeminen ei ole vain tarkastelua, vaan myös läsnäoloa. Taiteen ja elämän kosketuspinnoille ei tarvitse rakentaa mitään, eikä taiteen tarvitse väittää mitään. Susan Sontag kirjoittaa, että taiteesta tulee vapauttavaa silloin kun se ylittää itsensä vapautuneen ruumiin tavoin. Vapautuneessa taiteessa ei ole erillisiä taideteoksia - vain kokonaisvaltainen taideympäristö joka on maaginen, puhdistava ja, viime kädessä, läpinäkymätön.

Sontagin kuvaama taideympäristö välähtää Laaja-Artissa paikoin vahvasti.

ALEKSIS SALUSJÄRVI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.