Elämäjärven kesäteatteri: Anopin akkabileet

Esitys 29.6.2015

Kun kursailematon ja aikaan saapa Tarvaisen Lempi (Kaija Pasanen) järjestää miniälleen (Raija Korpelin) leikkimökkibileet, siitä riittää kylän juoruämmälle (Anneli Siekkinen) tiedotettavaa ympäri Suomen. Järkyttyy menosta Lempin äreä poikakin (Kari Parkkonen), vaikka ei ole korkki jäänyt kiinni hänenkään pullostaan!

Anopilla on kuitenkin hyvät aikeet. Pojan ja miniän avioliitto rakoilee pahasti; kohtaukset ovat kuin taannoisen Taistelevat Virtaset -tv-sarjan räväkimpiä jaksoja. Lapset (Taru Hauru, Milla Temonen) joutuvat perhekriisin keskellä koville, ja siinäkin hädässä mummi on tuki ja turva. Ja kylän hyväntahtoinen taksikuski (Tuomo Siekkinen).

Elämäjärven teatterista on kehittynyt tasokas ryhmä. Siitä kertoo se, että kolmanteen näytökseen, arki-iltaan, jonotettiin lippuja ja lisätuoleja kannettiin saliin. Hiki oli katsomossa, jos oli näyttämölläkin, mutta siitä viis: Tuija Pitkäsen kirjoittama teksti Anne Rauhalan ohjaamana lunastaa käsiohjelman lupaukset maalaiskomediasta parhaimmillaan.

Erityinen kehu kuuluu antaa siitä, että farssin asemesta nyt nähdään näytelmä, jossa on myös riipaisevia sävyjä ja kosketuspintaa elävään elämään.

Minulle ennen kokematonta tässä teatterissa on laulunumeroiden esittäminen; eivät ne kyllä välttämättömiä ole, kuten eivät tökeröt peruukitkaan veljesten päissä. Karaoketunteilu ilman syvempää draamallista oivallusta jää aina päälle liimatuksi.

Anopin akkabileitä esittämässä on tasavahva joukko selvästi motivoituneita taitureita. Erityisen hohdokkaasti nousi esiin Raija Korpelin vaativassa roolissaan – humaltuneen näytteleminen on todella vaikeaa jos sen aikoo tehdä hyvin. Korpelin valloittaa katsomon täysin!

Kaija Pasasen mummossa on sellaista tykitystä, että oksat pois – hän on elämänsä roolissa ja ottaa siitä kaiken irti. Raili Pennalan Tamarassa on rooliin vaadittavaa uskottavuutta ja näyttävyyttä, siinä missä uskovaisia esittävissä Eeva Skanzissa ja Jari Siekkisessä kunnioittavuutta ja lämpöä.

Kari Parkkonen on turhan levoton elekielessään pitkin näytelmää, mutta surun ja ikävän ilmaisijana koskettavan herkkä. Taru Haurussa on sopivasti teiniangstia ja Milla Temosen kanssa hän on rohkeasti lavalla, mikä kielii lahjakkuudesta tähän harrastukseen. Paavo Siekkinen ja Seppo Kokko täydentävät ikämiehinä ensembleä hyvin.

Rooleissa: Kari Parkkonen, Kaija Pasanen, Raija Korpelin, Taru Hauru, Milla Temonen, Jari Siekkinen, Eeva Skanz, Anneli Siekkinen, Tuomo Siekkinen, Raili Pennala, Paavo Siekkinen, Seppo Kokko. Ohjaus: Anne Rauhala. Käsikirjoitus: Tuija Pitkänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.