Elias ja kuninkaan laiva

Useimpien muiden suomalaisten lailla pidän masentavista elokuvista. Eräskin tuttava muistaa aina kiittää elokuvaa, mikäli sitä katsoessa ei tarvinnut nauraa. Mutta joku raja kurjuuden maksimoinnillakin. Norjalainen, suomea puhuva lastenanimaatio Elias ja kuninkaan laiva (Elias og kongeskipet) on jo liiankin masentava kokemus tunnelmaltaan.

Rankkaa peliä laivojen kesken

Elias-laiva on myös telkkarista tuttu. Elias on pieni pelastuslaiva, joka hengailee Lunnin kylän lähivesissä. Elias on myös rasittava kitisijä, jota ei ole liialla järjellä siunattu. Useimpien muiden laivojen mielestä Elias ei ole pätevä ja kykenevä vaativiin pelastustehtäviin. Kaiken huipuksi prinsessalaiva on kadoksissa ja kuningaslaiva siksi huolissaan.

Päähenkilöt tosiaan ovat puhuvia laivoja, joilla on ihmismäiset kasvot. Idea on kummitusmaisen pelottava ja aivan niin teennäinen kuin kuulostaakin. Laivat palvelevat ihmiskylää, jossa ei ole lainkaan asukkaita. Täysin terveen mielen tuotos Eliaksen maailma ei ole.

Eliasko salaliitto?

Elokuva on pimeä ja synkkä. Useimmat laivat ovat ilkeitä, suorastaan henkisesti sadistisia olentoja. Ihmiset eivät näin rankkaan työpaikkakiusaamiseen pysty.

Epäilen vahvasti, että Elias ja kuninkaan laiva on salaliitto, jolla on yksi ainoa tarkoitus: opettaa lapset kuningasmielisiksi ja tehdä heistä rojalisteja. Itse keksisin tärkeämpääkin lapsille opetettavaa kuin sen, että toiset ovat pelkän syntyperänsä vuoksi muita parempia ja ylempiarvoisempia laivoja/ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.