Elisa Lientola - Lume-elämä

ELISA LIENTOLA

Lume-elämä

Galleria Beckerissä 11.8.2010 saakka.
Jyväskyläläissyntyinen kuvanveistäjä Elisa Lientola on näyttelyssään Galleria Beckerissä tarttunut kiinni pyrkimyksen ja pätemisen teemoihin. Hänen veistoksensa ovat muodon saaneita tekoja, joiden lähtökohtana on nykyajan outo käsitys elämän ja elämysten arvon olevan mitattavissa extreme-asteikolla: mitä vaikeampi, erikoisempi ja huimapäisempi saavutus on, sitä onnistuneempi on yksilö saavutuksen takana.

Näyttely jakautuu galleriaan geometrisen ja orgaanisen muodon huoneisiin. Lientola käyttää materiaalinaan terästä, jota taittelee kuin paperia tai kasvattaa monimutkaisen herkäksi kasviksi. Vaikka veistoksia ei ole kuin viisi, ei tyhjää tilaa käytännössä ole yhtään.

Pyrkimyksen ja onnistumisen keskinäinen suhde ei ole itsestään selvän positiivinen. Valkoisissa origamiveistoksissa yritys ja epäonnistuminen ovat määrittävinä tekijöinä. Myös suuren Kuutio-veistoksen kuutio on muljahtanut monitahoiseksi katkaistuksi särmiöksi osien kokoamisyrityksissä.

Gallerian taaemman huoneen täyttää valtava orkidean kukka. Teräkseen usein yhdistetyt määreet lujuus ja vahvuus ovatkin yllättäen ohutta, taipuisaa, elävän polveilevaa herkkyyttä. Luonto on saanut yliotteen ihmisen pyrkimyksestä täydellisyyteen.

Elisa Lientolan näyttely on kokonaisuudessaan hidas ja visuaalisesti vähäeleinen. Sen sisältö avautuu vähin erin, ehkä vasta seuraavan omakohtaisen pyrkimyksen ja sen epäonnistumisen kohdatessa toisensa.

Veistosten viesti on kuitenkin lohduttava. Pyrkimys on vähintään yhtä tärkeä kuin onnistunut lopputulos. Lientolaa lainaten - Hyvä yritys elää hyvää elämää on monumenttinsa ansainnut.

Galleria Becker (Seminaarinkatu 28, Jyväskylä) on avoinna ti-pe ja su klo 12-17, la klo 12-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Talvisodassa Lapissa taisteltiin tappavissa sääolosuhteissa – Miten talvisotataitoa Suomessa harjoiteltiin ennen sotia?

Levyarvio: Robbie Williams teki yhden tämän joulun parhaista levyistä Bing Crosbyn hengessä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Keikka-arvio: Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen – The Aristocrats kävi Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä

Teatteriarvio: Toksinen kapitalismi myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä – Aku Hirviniemi vaihteeksi vakavan draaman parissa

Konserttiarvio: 120-vuotista taivaltaan juhliva Mieskuoro Sirkat teki vaikutuksen loppuunmyytyyn yleisöön

Popkantelisti, laulaja Ida Elina esiintyy Sepän Kipinässä – Poppi soi kanteleella myös Linnan jatkoilla

Tikkakoskelaisen Mara Vighin elokuvaidea katastrofien jälkeisestä maailmasta sai yllättävää vastakaikua – koekuvauksia The House of God -elokuvaa varten tehtiin ohjaajan kotikonnuilla

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto Pontus Purokurulle, Juhani Karilalle ja Reetta Pekkaselle

S. Wuorion maalaamon arvokas arkisto Museovirastolle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.