Ella Laurikkala: Pitkäkatu

Lahtelaisen Rajalan perheen tarinaa on seurattu helsinkiläisen Ella Laurikkalan romaaneissa tiiviisti vuoden ajan.

Pikavauhtia julkaistu kirjatrilogia ilmestyi aikajärjestyksessä 2–1–3: Rullakatu sijoittui 1990-luvulle, Rajalat pohjusti sen tarinaa 1980-luvun puolelta ja joulukuussa ilmestynyt Pitkäkatu saattelee Rajalat 2000-luvun puolelle.

Henkisesti kirjaa voi pitää lahtelaisena: sen meininki on yksioikoista ja jäyhää, mutta samalla viehättävän konstailematonta. Miehet ovat Miehiä ja naiset – no, enimmäkseen vietävissä, päähenkilöä lukuun ottamatta.

Pitkäkadussa Marja, joka oli Rullakadussa juuri vapautunut vankilasta puukotettuaan ex-miestään, yrittää mennä elämässään eteenpäin.

Edellytykset ovatkin hyvät: on hyvä – joskin rasittava – työpaikka kiinteistönvälittäjänä, kaksi aikuistuvaa lasta, komea talo ja peruskallion lailla rakastava mies Matti, joka työskentelee paikallisen sanomalehden päätoimittajana.

Tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti, sillä trilogian ykkösosassa puukosta saanut Keijo ilmestyy sotkemaan Marjan perhearjen kuviot poikansa lakkiaisjuhliin. Kohta ollaankin jo keskellä aviokriisiä, kun menneisyyden kätketyt salaisuudet tartuttavat Mattiinkin mustasukkaisuuden myrkyn.

Itseään luomakunnan kruununa pitävä Keijo uskoo tietysti tilanteen laukeavan omaksi edukseen, mutta donjuan saa lopulta ansionsa mukaan.

Vaikka Laurikkalan luomia henkilöhahmoja ei voi sanoa kovin monitahoisiksi, jonkinlaista inhottavaa imua tarinassa kyllä on. Romaania hallitsee niljakemainen Keijo, joka saa mieslukijan lähes vihaamaan omaa sukupuoltaan.

Narsistinen paskiainen, johon erityisesti nuoret ja kauniit naiset tuntuvat lankeavan, toteuttaa valitettavan hyvin sitä alfauroksen käyttäytymismallia, jossa mikä tahansa ongelma hoidetaan rahalla.

Laurikkalan käyttämä usean kertojan näkökulmatekniikka hajottaa jonkin verran kirjan kerrontaa. Tekstiä raskauttaa myös se, että hahmot vaipuvat tuon tuostakin muisteloihinsa.

Takautumia on tietysti raahattava mukana osin nykyaikaa perustelemassa, mutta hieman junnaava yleisvaikutelma siitä jää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.